A Párbeszéd közleménye (2. rész)

Belföld, 2021.04.24

(OS) - A Párbeszéd követeli, hogy az EMMI azonnal indítson vizsgálatot a fogyatékossággal élők intézményeiben!

Kásler Miklóstól a Párbeszéd nemrég a következőket kérdezte írásban: Megfogadta, megfogadja-e a miniszter ombudsman javaslatait? Milyen konkrét intézkedéseket tett eddig, illetve tervez tenni az ügy kapcsán? Felelősségre vonják-e az intézmény vezetőjét azért, mert megsértette az autista fiú emberi jogait? Folytatnak-e érdemi vizsgálatot annak érdekében - minthogy az ombudsman jogosítványai ebben a tekintetben korlátozottak voltak -, hogy egyértelműen kiderüljön, az intézményben ketrecbe zártak-e egy embert?

A miniszter helyett, még csak nem is az ügyért felelős államtitkár, hanem a kormány ügyeletes megmondóembere, Rétvári Bence válaszolt. Hiába telt el egy hónap az ombudsmani jelentés átvétele óta, a minisztériumban nemhogy nem tettek még semmilyen intézkedést, de arra sem tudnak válaszolni, hogy akarnak-e tenni bármit is. A jelentésben feltártak vizsgálata "folyamatban van". Az Orbán-kormány jól ismert tehetetlensége és emberi szenvedésekkel szembeni közönye köszön vissza ebben az ügyben is.

A Párbeszéd további vizsgálatokat követel az ügyben. Addig is üzenjük Káslernek és Rétvárinak, hogy az ellenzékkel való permanens foglalatosság helyett végre tegyék azt, ami törvényi kötelességük! Azonnali vizsgálatot és gyökeres változást követelünk a sérült személyeket ellátó intézményekben!

Szabó Tímea,
a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője



Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!