Francia diós krémes
Hozzávalók:
Mézes laphoz:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 1 ek méz
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Diós piskótához:
- 6 tojás
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál víz
- 0,5 dl napraforgó olaj
- 15 dkg rétesliszt
- 0,5 tasak sütőpor
- 15 dkg dió (darált)
Krémhez:
- 3 tojás sárgája
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 10 dkg kristály cukor
- 7 dl tej
- 12 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A mézes lap hozzávalóiból közepesen lágy tésztát gyúrunk. Elfelezzük és egymás után 2 lapot sütünk a tepsi hátulján, egyenként 6-7 perc alatt. A diós piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral robotgéppel kb 10 perc alatt. Hozzáadjuk a vizet, olajat és a diót. Beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd az egész masszát csomómentesre keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe (amin a lapokat sütöttük) öntjük a masszát és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük a piskótát. Tűpróbát végezzünk! A krémhez a tojássárgájákat a kristálycukorral, tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A margarint kikeverjük a porcukorral és ha kihűlt a krém, összedolgozzuk a kettőt. Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a diós piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes lappal befedjük. A tetejét porcukorral szórjuk meg.
Fanta szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál kakaó
- 4 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl olaj
A krémhez:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg túró
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
Mázhoz:
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 4-7 dl Fanta
- 3-4 ek cukor
A tojássárgát habosra keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport és kakaót, majd az olajat is. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje keményre felvert habját, és sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben sütjük. A krémhez valókat alaposan kikeverjük, majd a kihűlt piskótára kenjük, és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a mázat. A mázat ugyanúgy készítjük el, mintha pudingot készítenénk csak most nem tejjel készül. Egy szép átlátszó narancssárga krémet kapunk, melyet egy kicsi hűlni hagyunk. Ha langyosra hűlt a túrós krémre simítjuk és 2 órára hűtőbe tesszük.
Zebra kocka
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg darált háztartási keksz- 5 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál baracklekvár
- 1 evőkanál rum
- 5 dkg vaj
- 5 evőkanál porcukor
- kb 3 dl tej
A krémhez:
- 3 dl tej
- 3 evőkanál liszt
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 5 evőkanál porcukor
- 5 dkg vaj
- 15 dkg kókuszreszelék
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 kávéskanál olaj
Először a krémet készítsd el, mert annak hűlni kell. A lisztet keverd simára a tejjel, add hozzá a kókuszreszelék felét és folytonos keveréssel főzd sűrűre. Ha kihűlt, ízesítsd a vaníliával, a cukorral és keverd el a vajjal meg a maradék kókusszal. A tészta hozzávalóit dolgozd össze annyi tejjel, hogy jól formázható masszát kapj. Három részre oszd, és porcukorral megszórt deszkán 20*30 cm-es lapokat nyújts belőle. Az első lapot tedd tepsibe, erre kend a krém felét, tedd rá a második lapot, majd a krém másik fele következik, végül a harmadik lappal fedd be. Gőz fölött olvassz csokoládét az olajjal és kend a sütemény tetejére.
(Webrádió)
Véleménye van? Szóljon hozzá!