A sonkán, tojáson túl … a legfinomabb húsvéti sütemények

Belföld, 2020.03.09

Ha már jól laktál a húsvéti finomságokkal, de úgy érzed maradt még hely egy kis édességnek is, inspirálódhatsz következő receptjeinkből.

Húsvét
Francia diós krémes
Hozzávalók:

Mézes laphoz:
  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek méz
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
Diós piskótához:

  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál víz
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 15 dkg rétesliszt
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 15 dkg dió (darált)
Krémhez:

  • 3 tojás sárgája
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 10 dkg kristály cukor
  • 7 dl tej
  • 12 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A mézes lap hozzávalóiból közepesen lágy tésztát gyúrunk. Elfelezzük és egymás után 2 lapot sütünk a tepsi hátulján, egyenként 6-7 perc alatt. A diós piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral robotgéppel kb 10 perc alatt. Hozzáadjuk a vizet, olajat és a diót. Beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd az egész masszát csomómentesre keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe (amin a lapokat sütöttük) öntjük a masszát és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük a piskótát. Tűpróbát végezzünk! A krémhez a tojássárgájákat a kristálycukorral, tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A margarint kikeverjük a porcukorral és ha kihűlt a krém, összedolgozzuk a kettőt. Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a diós piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes lappal befedjük. A tetejét porcukorral szórjuk meg.

Fanta szelet

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl olaj
A krémhez:

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg túró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
Mázhoz:

  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 4-7 dl Fanta
  • 3-4 ek cukor
A tojássárgát habosra keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport és kakaót, majd az olajat is. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje keményre felvert habját, és sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben sütjük. A krémhez valókat alaposan kikeverjük, majd a kihűlt piskótára kenjük, és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a mázat. A mázat ugyanúgy készítjük el, mintha pudingot készítenénk csak most nem tejjel készül. Egy szép átlátszó narancssárga krémet kapunk, melyet egy kicsi hűlni hagyunk. Ha langyosra hűlt a túrós krémre simítjuk és 2 órára hűtőbe tesszük.

Zebra kocka

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 5 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 1 evőkanál rum
  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál porcukor
  • kb 3 dl tej
A krémhez:

  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 5 evőkanál porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg kókuszreszelék
A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 kávéskanál olaj
Először a krémet készítsd el, mert annak hűlni kell. A lisztet keverd simára a tejjel, add hozzá a kókuszreszelék felét és folytonos keveréssel főzd sűrűre. Ha kihűlt, ízesítsd a vaníliával, a cukorral és keverd el a vajjal meg a maradék kókusszal. A tészta hozzávalóit dolgozd össze annyi tejjel, hogy jól formázható masszát kapj. Három részre oszd, és porcukorral megszórt deszkán 20*30 cm-es lapokat nyújts belőle. Az első lapot tedd tepsibe, erre kend a krém felét, tedd rá a második lapot, majd a krém másik fele következik, végül a harmadik lappal fedd be. Gőz fölött olvassz csokoládét az olajjal és kend a sütemény tetejére.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!