A Soproni Egyetemhez csatlakozik az Erdészeti Tudományos Intézet

Belföld, 2021.02.01

Az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) - kiválva a megszűnő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központból - a Soproni Egyetemhez csatlakozik február 1-jétől - tudatta a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-vel.

Az átalakulás célja, hogy egységes oktatói és kutatói bázis jöjjön létre az egyetemen.

Február 1-jétől az ERTI mind a száz munkatársa, kutatók és kutatásban dolgozó szakemberek az egyetem keretein belül folytatják pályafutásukat.

Az integráció eredményeként öt kutatóállomással - Sárvár, Budapest, Mátrafüred, Püspökladány és Sopron - valamint három arborétummal - Sárvár, Kámon és Püspökladány - bővül a felsőoktatási intézmény.

A közlemény idézi Fábián Attilát, az egyetem rektorát, aki szerint a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. januári és az ERTI februári integrációjával létrejött az az intézményi rendszer, amely kutatási és gyakorlati oldalról egyaránt támogatja az egyetem négy karán folyó képzéseket.

A cél nem kisebb, mint egy nemzetközi szinten is meghatározó zöld egyetem kialakítása - tette hozzá.

Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója szerint a közös munka kiemelt célja, hogy a 21. századi kutatási eredményeket közvetlenül a felsőoktatás szolgálatába állítsák.

A kutatók a tavaszi félévben már bekapcsolódnak a doktori képzésbe, emellett a mintegy kétszáz tartamkísérletük, laboratóriumi infrastruktúrájuk, a klímaváltozásra adott gazdálkodói válaszokat segítő döntéstámogatási rendszerek fejlesztésével kapcsolatos ismereteik, a digitalizációval, távérzékeléssel, bioökonómiával kapcsolatos tapasztalataik, valamint a nemesítési és genetikai eredményeik azonnali bevezetése is hozzájárulhat a jövő kihívásaira választ adó tudás megszerzéséhez - folytatta a főigazgató.

A felsőoktatási modellváltás részeként a Soproni Egyetem 2020 augusztusában, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. pedig idén januárjában került a Soproni Egyetemért Alapítvány fenntartásába.

Az egyetemen jelenleg mintegy 2 800 hallgatót oktatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!