A századelő Szegedjét meghatározó nőalakokról nyílik kiállítás a Reök-palotában

Belföld, 2022.05.05

Sorsok és utak - Mint zöldellő fa holt kövek közül címmel a századelő Szegedjét meghatározó öt nőalakról nyílik kiállítás szombaton a Reök-palotában - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Acélszobrokból nyílik kiállítás a szegedi Reök-palotában A közlemény szerint a tárlat a kultúra és művészet öt olyan képviselőjének állít emléket, akik a 20. század első néhány évtizedében éltek, alkottak Szegeden, és bár tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy város a ma is ismert kultúrközponttá válhasson, napjaink köztudatában rendszerint nem kapják meg az érdemeiknek kijáró elismerést.

Bäck Manci és Kárász Judit fotográfusok, Kukovetz Nana, Vass Vera festőművészek és Fischhof Ágota, az első képesített magyar könyvtáros, "Szeged múzsája", személyiségükkel, ragyogó tehetségükkel egytől egyig hozzátettek a századelő Szegedjének szellemi felvirágzásához. Az öt hölgy, ugyan más-más okokból - s részben talán éppen női mivoltukból is fakadóan - mégsem tudta egészen kibontakoztatni ígéretes életművét - olvasható a közleményben.

A szecessziós palota első emeleti kiállítótérben berendezett tárlaton megjelennek a művészek saját alkotásai és több neves kortársuk róluk vagy éppen nekik készült művei, köztük Moholy-Nagy László Fischhof Ágota-portréja, a Tahiti Madonna. Emellett egy izgalmas kisfilmmel is felidézik művészetüket, életüket, személyiségüket. A kiállítás arra keresi a választ, milyen szerepet játszottak ezek a nőalakok koruk, az 1910-es, '20-as, illetve 1930-as évek Szegedjének kulturális pezsgésében; egyúttal megkísérli átfogó bemutatásukkal visszaemelni életművüket a köztudatba.

A június 12-ig látható tárlat uniós támogatással valósult meg, egy magyar-szerb határon átnyúló projekt részeként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!