A Tisza-tónál már repkednek a kérészek

Belföld, 2021.06.21

Gyakori kérdés a Tisza partján élő emberek részéről, hogy mikor várható a tiszavirágzás, vagyis a kérészek rajzása. Nos, az idén Szegeden még nem láthattuk ezt a különleges jelenséget, de valószínűleg már nem kell sokat várnunk rá.

Tiszavirág
Egy meglehetősen kiszámíthatatlan jelenség a tiszavirágzás, ezért nehéz megjósolni, mikor érdemes a Tisza partjára látogatni, hogy tanúi legyünk a sok millió kérész táncának a víz felszínén – magyarázza Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád Megyei Csoportjának titkára. Régóta figyelik a szakemberek ezt a természeti jelenséget, de pontosan soha nem tudták előre jelezni, mikor jelennek meg a felszínen a kérészek.

Ennek több oka is van. Egyrészt függ a víz hőmérsékletétől, másrészt a vízállástól, és persze attól is, mely szakaszokon érzik úgy a lárvák, hogy felszínre kell emelkedniük – magyarázza a szakember. Általában északról délre terjed a tiszavirágzás, vagyis nem meglepő, hogy idén először a Tisza-tónál lehettek tanúi a szerencsések a tiszavirágzásnak. A Bodrogon már egy hete lezajlott a jelenség, de a Dunán is láttak már kérészrajzást az idén.

Tokody Béla azt mondja, hogy a rendkívüli meleg miatt valószínűleg napokon belül megindul a tiszavirágzás Szeged környékén is. Van azonban olyan év is, hogy bizonyos szakaszokon elmarad a rajzás. A szegedi szakaszon egyébként a Tisza-Maros szögben a leglátványosabb a jelenség. Az előrajzás egy visszafogottabb invázió, de jelzi a nagy rajzást, amely a következő 2-3 napban rengeteg táplálékot biztosít a vízi és víz mellett élő állatok számára.

A kérészéletet sokan a rövid, néhány órás vagy legfeljebb pár napos élet jelképének tekintik. Az ivarérett kérészek túlnyomó többsége valóban ilyen rövid ideig repül, és ezért nem is táplálkozik: tevékenységét a nászra korlátozza. Nászuk tömeges, pirkadatkor vagy szürkületkor párzanak a levegőben, a víz fölött. A nőstények megtermékenyített petéiket a vízbe szórják. A párzás után az elpusztult kérészek tömegesen hevernek a vizek felszínén.

Ezek az elpusztult példányok fontos szerepet játszanak a folyók, patakok élővilágában, ugyanis sok halfajnak és madárfajnak nyújtanak bőséges táplálékot.

Fotó: Archív/MTI
(Webrádió)

Címkék

Tiszavirág Kérész

Galériánk

Tiszavirág Tiszavirág
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!