A történelmi Nógrád megye kulturális és természeti örökségét mutatják be Salgótarjánban

Belföld, 2020.11.25

Lezárult a 2017-ben kezdődött Élő örökség elnevezésű projekt a salgótarjáni Baglyas-kő területén; a Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban egy határon átnyúló észak-déli idegenforgalmi tengelyt alakítottak ki, bemutatva a történelmi Nógrád megye határon és korokon átívelő kulturális és természeti örökségét - erről közleményben tájékoztatta az MTI-t a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szerdán.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ezzel megteremtette a lehetőséget, hogy régészeti kutatásokat végezzen a salgótarjáni Baglyas-kő teljesen elpusztult Árpád-kori várához kapcsolódó területen. A legkorszerűbb módszerek alkalmazásával felszínre került lelet- és ismeretanyag átalakította az írott forrásokból ismert képet - írják.

A legjelentősebb leleteket a Salgótarján Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont kiállításán mutatják be. A helyszínről, illetve a feltárásról interaktív eszközök szolgálnak bővebb információval. A szabadtéri archeopark egy régészeti szelvénybe enged betekintést.

Hozzáteszik: a megvalósult fejlesztések remélhetőleg még több látogatót, turistát vonzanak majd a látogatóközpontba, ezért kiszolgálásuk érdekében további infrastruktúrafejlesztések is történtek.

A projekt vezetője Fülek város önkormányzata, partnere Bátonyterenye város önkormányzata, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és Szlovákiában Sátorosbánya község önkormányzata volt. A 2017 szeptemberétől 2020 november végéig tartó beruházásra több mint 2,1 millió eurót költöttek el, amely tartalmazza az új IT applikáció, mobilalkalmazás, workshopok és konferenciák szervezési költségeit is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!