A város megőrzi, sőt felújítja az Égő Arany feliratot

Belföld, 2024.04.03

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata saját forrásból megőrzi, sőt eredeti formájában újítja fel a szegedi Belvárosi híd lábánál lévő, egykori Égő Arany-ház legendás feliratát.

Égő Arany-ház Szeged egyik szimbólumát eredetileg 20 emeletesre tervezték, utána csökkent a szintek száma 9-re, amelyből a politika kívánt volna státusszimbólumot gyártani, szerencsére Borvendég Bélának sikerült keresztülvinnie akaratát és nem az eredeti tervek valósultak meg.

Mint Binszki József a szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az Égő Arany-ház külső burkolata is szervesen illeszkedik a tőle nem messze található Fogadalmi temploméhoz.  

A legendás Égő Arany felirat nem szerepelt az eredeti tervekben, de nem sokkal azután került oda, hogy elkészült a 9 emeletes ház, amely tulajdonképpen azért került oda, hogy látványos módon reklámozza az épület aljában nyílt presszót.  


Mint a várospolitikai alpolgármester megjegyezte, a neon felirat iparművészeti jelentőséggel bír, ezért mindenképpen szerették volna megőrizni az utókornak, hiszen Budapesten is csak néhány maradt meg jó állapotban az egykor népszerű fényreklámokból, Szegeden pedig csak gyakorlatilag ez.  

A szegedi önkormányzat saját forrásból felújítja, majd a tervek szerint helyi védelmet biztosít a kultikus feliratnak.

A felirat teljesen megújul, egyes elemeit újra is kell gyártani, hiszen olyan rossz állapotban vannak. A rekonstrukció összesen 31 millió 670 ezer forintba fog kerülni, a felújítással pedig a tervek szerint május végére végezhetnek a szakemberek - tette hozzá a politikus. A munkálatok már elkezdődtek, felállványozták az ikonikus feliratot. 
(Webrádió)

Címkék

Égő Arany-ház Felirat Felújítás

Galériánk

Égő Arany-ház Égő Arany-ház
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!