Áder: a környezettudatosság példája lehet Gyenesdiás

Belföld, 2021.10.13

Sok önkormányzatnak lehet példa Gyenesdiás, amelyet az elmúlt 25 évben sikerült nagyon tudatos munkával vonzó, környezetbarát és fenntartható módon üzemeltethető településsé változtatni - közölte az államfő szerdán, a Balaton-parti településen tett látogatása után.

Áder János Gyenesdiáson Áder János a klímabarát község címét tavaly elsőként elnyerő zalai település eredményeit jellemezve úgy fogalmazott: az ott élőknek lényegében két kezük munkájával, szinte fillérekből, de komoly összefogással és együttműködéssel sikerült példává tenniük Gyenesdiást.

Kifejtette: a településen a természeti és az épített örökség megőrzésére egyaránt nagy hangsúlyt fektettek. Példaként említette a partközelben álló, nemrég újjáépített vízimalmot, amelyben ma már pékmúzeum és herbárium is helyet kapott, a korábban a malmot hajtó, de eltömített patakot pedig visszaadták a természetnek.

A köztársasági elnök úgy látja, a gyenesdiási óvodában és iskolában tanuló gyerekek hazaviszik azt, amit a sétán vagy a foglalkozáson tanulnak, tapasztalnak. "Ők a mi szövetségeseink, akik a leginkább fogékonyak", és figyelmeztetik a szüleiket, nagyszüleiket is, ha nem éppen környezettudatosan cselekednek.

Áder János az MTI kérdésére beszámolt arról is, hogy szóba került a Balaton nyugati medencéjében időről időre felmerülő iszapkotrás és az algásodás kérdése is. Jelezte, hogy tárgyalt már erről Szári Zsolttal, aki a Balaton élővilág-megőrzésének miniszteri biztosa lett nemrégiben.

"Várok egy tanulmányt (.), és reméljük, nemcsak a műszaki megoldás, de a forrás is meglesz ahhoz, hogy ez a régóta, több évtizede húzódó probléma megoldódjon a közeljövőben" - jegyezte meg az államfő.

A köztársasági elnök Gyenesdiáson tárgyalt Gál Lajos jelenlegi és Szalóky Jenő egykori polgármesterrel, majd megtekintette a Pásztorházban berendezett avar történeti kiállítást. Az általános iskolában meglátogatta az öko bemutató- és játékteret, majd a diási vízimalmot és a Festetics fűszerkertet és herbáriumot kereste fel, mielőtt a Balaton-parton tartott sajtótájékoztatóval lezárult a programja.

(FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Áder János Gyenesdiás

Galériánk

Áder János Gyenesdiáson Áder János Gyenesdiáson Áder János Gyenesdiáson Áder János Gyenesdiáson Áder János Gyenesdiáson Áder János Gyenesdiáson Áder János Gyenesdiáson
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!