Áder János átadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyarországi nyertesének díját

Belföld, 2021.06.18

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyarországi döntőseit és átadta az első díjat pénteken.

Áder János átadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyarországi nyertesének díját Az első három helyezett pályaművet a diákok röviden bemutatták a köztársasági elnöknek. Áder János elgondolkodtatónak nevezte a pályaműveket, és arra biztatta a versenyzőket, hogy folytassák kutatásaikat. Emlékeztetett: kutatók szerint, míg a 20. az olaj évszázada volt, a 21. század a vízé lesz. Az elkövetkező időszak alapkérdése, hogy a világ növekvő népességét hogyan lehet ellátni élelemmel és ivóvízzel, miközben egyre rosszabb minőségű és kevesebb a termőföld és az ivóvíz.

 Az első díjat Kovács Emília, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium diákja nyerte A lucerna barna levének erjesztése és környezetbarát újrafelhasználása című dolgozatával. Kutatásának célja annak vizsgálata, hogy a lucerna fehérjementesített, úgynevezett barna leve - amit az egész világon szennyvízként kezelnek - hogyan használható fel a talajszennyezés csökkentésére és talajkondicionálóként a talaj tápanyagtartalmának javítására. Második helyezést ért el Mészáros Nándor és Rick Kevin, a Budapesti Műszaki SzC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum két diákja A gumiabroncsok kopásának nyomában II. Mennyiségi adatok az úttestekről a felszíni vizekbe jutó apró gumirészecskékről című dolgozatukkal. A 3. díjat Antalka Gyopár és Dobi Boglárka, a Napraforgó Waldorf Általános Iskola, Gimnázium két diákja kapta a Komplex vízminőségmérő és -elemző eszköz című projektjükért. Céljuk olyan költséghatékony mobil eszköz kifejlesztése volt, amely képes a halgazdálkodás szempontjából fontos fizikai és kémiai paraméterek automatikus ellenőrzésére.

 Az első helyezett diák iskolája 300 ezer, a második 200 ezer, a harmadik 100 ezer forint hozzájárulást kapott további kutatásokra. A nemzetközi döntőt online tartják majd, Magyarországot az 1. helyezett fogja képviselni. A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat 1997-ben alapították. A nemzetközi versenyen 15 és 20 év közötti középiskolás fiatalok vesznek részt. Olyan pályamunkákkal lehet nevezni, amelyek eredeti ötleteket mutatnak be a vízminőség-javítás, a vízkészlet-gazdálkodás, a vízvédelem, a víz- és szennyvíztisztítás területén. Magyarország 2013 óta vesz részt a versenyen. A magyarországi versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi partnerszervezetek segítségével és támogatásával. A zsűri elnöke Szöllősi-Nagy András mérnök, hidrológus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, védnöke Áder János. (FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Áder János átadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyarországi nyertesének díját Áder János átadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyarországi nyertesének díját Áder János átadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyarországi nyertesének díját Áder János átadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyarországi nyertesének díját
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!