Áder János kopt keresztény egyházi személyiségekkel találkozott Egyiptomban

Belföld, 2019.12.01

Kopt keresztény egyházi vezetőkkel találkozott Áder János államfő vasárnap Egyiptomban, négynapos hivatalos útjának zárásaként, advent első vasárnapján.

Áder János Egyiptomban A luxori Szent Pakhomiosz kolostor vezetőjével, Szilvánusz püspökkel folytatott megbeszélésen a keresztényüldözés és az egyiptomi kopt keresztények helyzete is szóba került.

A világ számos pontján kell szenvednie a keresztényeknek a hitük miatt - mondta a köztársasági elnök a találkozót követően újságíróknak nyilatkozva, felhívva a figyelmet, hogy ezügyben az elmúlt években "homokba dugtuk a fejünket, úgy csináltunk, mint ha a probléma nem létezne".

Egyiptomot csupán egyetlen esztendőn át irányították a radikális iszlám hívei 2012 és 2013 között, ezalatt azonban több mint nyolcvan kopt keresztény templomot gyújtottak vagy robbantottak fel - mutatott rá az államfő. A merényletek nemcsak emberi szenvedést idéztek elő, de a kulturális örökségben is jelentős kárt okoztak.

Áder János szerint a kopt közösség erejét mutatja, hogy az elmúlt hét év elegendő volt az összes templom újjáépítéséhez. Az államfő fontosnak ítélte az Egyiptom jelenlegi vezetése által szorgalmazott szemléletváltást is.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő nemcsak védelmet biztosít a kopt közösség tagjainak. Segítséget nyújtott a lerombolt templomok újjáépítéséhez és az egyiptomi elnökök közül elsőként a megválasztása óta minden karácsonykor együtt ünnepel a keresztény közösséggel - fűzte hozzá.

Az egyiptomiak hálásak azért a segítségért is, amelyet a 2016-os véres merényletben elhunytak hozzátartozóinak juttatott a magyar állam.

Magyarország azóta is segíti a bajba jutottakat - hívta fel a figyelmet advent első vasárnapján az államfő a keresztény közösség ezen összetartó erejére.
(MTI)

Galériánk

Áder János Egyiptomban Áder János Egyiptomban Áder János Egyiptomban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!