Agrometeorológia: egyre nő az Alföldön a belvizes területek nagysága

Belföld, 2023.12.07

Az elmúlt napokban több hullámban érkezett csapadék, sokfelé jelentős hótakaró alakult ki, de az Alföldön egyre nő a belvizes területek nagysága - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: folytatódott a hetek óta tartó csapadékos időjárás, az elmúlt tíz nap során az ország középső részén a lehullott csapadék mennyisége meghaladja a 80 millimétert. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege a Kaposvár-Nyíregyháza vonal széles sávjában 100, helyenként 150 milliméternél is több, ami több mint duplája a havi átlagnak. A talaj felső 50 centiméteres rétege csaknem országszerte telítetté vált, de az egy méteres rétegben is már csak az Alföldön van nedvességhiány. Itt a mélyebb rétegek még szárazak, viszont a rossz vízgazdálkodású talajokon a leszivárgás nagyon lassú, a csapadék ennél nagyobb ütemben érkezett, így elsősorban az Alföldön tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése.

A hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 0 Celsius-fok körül alakult, de délkeleten szombaton 17-18 fokot mértek. A leghidegebb éjszaka hétfő reggelre alakult ki a többnyire derült éjszakán, a fagyzugos területen és a havas északkeleten mínusz 10 fok körüli fagyok is előfordultak.

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, amelyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső az Alföldön sokfelé már megállt a földeken, a tartós vízborítás pedig nem kedvez az állományoknak, főleg plusz 4, plusz 5 Celsius-fok fölötti hőmérsékletnél. A talaj felső egy méteres rétege viszont az ország nagyobb részén már most feltöltődött nedvességgel, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátás.

A folytatásban is kell csapadékra kell számítani, vasárnap és a jövő hét első felében is érkeznek időjárási frontok az óceán felől, vegyes halmazállapotú csapadékot hozva. A hőmérséklet éjszakánként többnyire fagypont alatt, napközben 0 fok körül, kissé a fölött várható. A jövő héten a délnyugati országrészben jelentősen megenyhül az idő. A hóréteg lassan kopni fog, nyugaton el is olvad a jövő hét elején, csak északon, északkeleten maradhat belőle, ahol vasárnap kap egy kis utánpótlást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!