Aláírták a Debreceni Egyetem és a BMW Group Gyár Debrecen együttműködési megállapodását

Belföld, 2023.07.04

A szakemberképzésre és a kutatás-fejlesztésre is kiterjedő együttműködési megállapodást írtak alá a Debreceni Egyetem (DE) és a BMW Group Gyár Debrecen vezetői az egyetem Learning Centerében kedden.

Kossa György, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta, ha két világmárka - a BMW és a DE - találkozik, az erős üzenet az egyetemen tanuló hallgatóknak és a térség polgárainak.

Az elnök lehetőségnek nevezte, ha az egyetem segíthet egy ipari tevékenységet folytató gazdasági társaságot, hogy hozzáadott értékkel évszázados hagyományt vigyen tovább.

Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója azt mondta, a mostani megállapodás keret és alap a jövőbeli együttműködésben.

A BMW-nek hosszú távú elkötelezettsége van Debrecenben, ezért magasan képzett szakemberekkel kívánnak együttműködni - tette hozzá, megjegyezve, hogy több egyetemi karral is tárgyalnak, de ez még csak a kezdet, reméli, az együttműködés a kutatásra is ki fog terjedni.

Hans-Peter Kemser emlékeztetett rá, hogy a Debreceni Szakképzési Centrummal (DSzC) már 2019-ben felvették a kapcsolatot, aminek eredményeként a duális képzés keretében szeptembertől százan kezdik meg a tanulást a BMW-nél, számukat a következő években háromszázra növelik.

Az elnök-vezérigazgató fontos mérföldkőnek nevezte, hogy aláírták az együttműködési megállapodást.

Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora jelezte, hogy a debreceni Magyarország legszélesebb képzési spektrumát kínáló egyeteme, így sokat tudnak nyújtani az oktatás, a képzés, az innováció területén.

"A stratégiai partnerség szerződésben testesül meg" - utalt az együttműködési megállapodásra a rektor.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az aláírás kapcsán azt mondta, "napról napra írják Debrecen sikertörténetét". Szerinte történelmi időszakot élünk, olyan változások, átalakulások zajlanak, amelyek következményeit, hogy milyen pozitív hatással lesznek az életükre, még az ott élők sem mindig értik.

A polgármester meggyőződését fejezte ki, ha van a városnak két olyan erős szövetségese, mint az egyetem és a BMW, akkor sikerül a talentumokat, a tehetséges fiatalokat helyben tartani. "Debrecen sikerre van ítélve" ezáltal is - tette hozzá a városvezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!