Alaptörvény-módosítást nyújt be a DK

Belföld, 2022.10.04

A Demokratikus Koalíció alaptörvény-módosítást nyújt be, hogy hatályba léphessen az a jogszabály, ami egyes korrupciós ügyekben bárki számára lehetővé teszi, hogy éljen a vádkikényszerítés eszközével - közölte keddi, online sajtótájékoztatóján a DK pártigazgatója.

Sebián-Petrovszki László emlékeztetett, a parlament hétfőn elfogadta a büntetőeljárási törvény vádkikényszerítésről szóló módosítását, kedden azonban a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés alkotmánybírósági normakontrollt kért. A képviselő ezt úgy értelmezte, hogy a készítők "direkt úgy írták meg a törvényjavaslatot, hogy az alaptörvény-ellenes legyen".

A politikus úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök "arra készül, hogy az Alkotmánybírósággal kaszáltassa el a saját törvényét, majd széttárja a karjait az Európai Bizottság előtt, mondván, hogy ő mindent megpróbált".

Sebián-Petrovszki László kijelentette, a DK nem azért nyújtja be a módosító javaslatát, mert úgy gondolja, hogy a hétfőn elfogadott jogszabály jó, és pótolja az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, hanem azért, hogy "lerántsa a leplet a Fidesz és az Alkotmánybíróság színjátékáról".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!