Alkalmas a paleo sportolók számára?

Belföld, 2022.08.26

Futás, ugrás, dobás, kocogás, emelés, lökdösődés, húzás, lándzsadobás, íjászat – ilyen sokféle tevékenységből állt egy napja a paleolit őseinknek.

Saláta Az általuk elfogyasztott étrend pedig segített biztosítani az erőt ahhoz, hogy átvészeljék a vadászattal és gyűjtögetéssel eltöltött napot.

Így hát jogosan merül fel a kérdés, hogy a mai sportolók számára is ideális-e ez az étrend? 

Először mi is az a paleo?

A paleo diétát olyan étrendnek tekintik, amelyhez genetikailag alkalmazkodtunk, és csak a mezőgazdaság előtti élelmiszercsoportokat tartalmazza: hús, tenger gyümölcsei, gyümölcsök, zöldségek és diófélék. Ez azon a feltevésen alapszik, hogy a paleolit vadászó-gyűjtögető emberek modern betegségektől mentes életet éltek, és ha elfogadjuk az étrendjüket, akkor mi is hosszabb ideig, egészségesebben élhetnénk.  

Amennyiben szeretnél részletesebben olvasni a szabályairól, akkor ajánljuk elolvasásra az Éléskamra finoman reform egyik blogcikkét, amelyben kifejtik, hogy mit ehetsz és mit nem ennek az étrendnek a követése közben.

Fehérjét biztosít az izmok számára

A paleo alapvetően a hús és a zöldség egyenletes felosztása, és a hangsúly a kiváló minőségű húsokon van, amelyek rengeteg fehérjét biztosítanak, függetlenül attól, hogy számodra mekkora mennyiség a cél.  

Biztosítja a megfelelő szénhidrátokat az energiához

A paleo étrend esetében az elfogyasztott szénhidrátok gyümölcsökből és zöldségekből származnak, így nem növelik a súlyt, hanem energiával látnak el, ami segít edzés közben, vagy a játéknapon, amikor a legjobb teljesítményt várják tőled.  

Egészséges zsírokat biztosít

A paleo diéta arra irányul, hogy az egészséges zsírok visszajussanak az étrendbe, ami nemcsak a zsírégetést segíti elő, ha szükséges, hanem több órán keresztül is megőrzi a teltségérzetet és a koncentráltságot.

CrossFit által jóváhagyott

Sokan, akik a CrossFit edzésprogramot végzik, a paleo diétát használják annak biztosítására, hogy a szükséges energiával és izomzattal rendelkezzenek. Ők általában korlátlan mennyiségben fogyasztják a zöldséget és a sovány húsokat, valamint a magvak és a gyümölcsök is megengedettek.

További változatai a paleo étrendnek

Az Instincto diéta lényegében annyit jelent, hogy egy időben csak egyféle ételt fogyaszthatsz. A gabona és a tejtermékek természetesen itt is tiltólistán vannak, de a nyers gyümölcsök, a tenger gyümölcsei, a hús és a zöldség nyugodt szívvel fogyasztható - bár az utóbbiból csupán kevés megengedett.

Aztán ott van a Robb Wolf, a paleolit táplálkozás egyik szakértője által megalkott változat, amiben felvettett néhány neolitikus élelmiszert (például az édesburgonyát) az elfogyasztandó táplálékok körébe, hogy ugyanazon a szinten lehessen tartani a teljesítőképességet.  

Végső gondolatok

A paleo egy igazán egyszerűen követhető étrend, ami kevésbé korlátozza a különböző ételek fogyasztását. Sőt néhány kutatás azt is mutatja, hogy a sportolók jobban teljesítenek, ha ezt követik, de sajnos még a hosszú távú sikerességét nem bizonyították.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!