Alternatív budapesti vasúti teherszállítási útvonalak kiépítését javasolja az LMP

Belföld, 2020.07.23

Alternatív, a budapesti lakóövezeteket elkerülő vasúti teherszállítási útvonalak kiépítését javasolja az LMP - közölte a párt társelnöke csütörtökön Budapesten.

Schmuck Erzsébet, a Hamzsabégi sétányon tartott sajtótájékoztatót annak apropóján, hogy a Ferencváros-Kelenföld vonal fejlesztése szükségessé teszi a sétánnyal párhuzamosan futó vágány bővítését.

Hangsúlyozta, hogy az LMP ugyan támogatja a vasútfejlesztést, ám a vágánybővítésnek akár ezer, a sétány mentén található fa is áldozatul eshet. Továbbá a Budapest-Belgrád vonal fejlesztése miatt megnövekvő teherforgalom következtében a sokszorosára nő a környék környezeti terhelése.

Ebben a helyzetben egy alternatív, a lakóövezetet elkerülő teherszállítási útvonal megvalósítása szükséges, miközben a személyvonatok továbbra is áthaladhatnának a területen - vélekedett a politikus.

Közlése szerint a környezeti hatástanulmányt a helyi civil szervezetek jogilag megtámadták. Ugyanakkor ki kívánja kérni a megvalósíthatósági hatástanulmányt, mert kíváncsi rá, hogy abban szerepel-e az elkerülő vasútvonal létrehozása - mondta Schmuck Erzsébet.

Kreitler-Sas Máté, az LMP XI. kerületi önkormányzati képviselője úgy fogalmazott, hogy a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésével összefüggésben megnövekvő teherforgalmat Újbuda szívében, egy lakóövezet közepén, pár méterre az emberek ablakától akarja elvezetni.

Az is elfogadhatatlan a terület lakói számára, hogy 6 éven keresztül építkeznek majd a sétány mentén, így a házak közvetlen közelében, ami zajjal, porral és sárral jár.

Ezért a lakók azt kérik a kormánytól, hogy vizsgálja meg a 2013-ban bejelentett V0-ás vasúti elkerülő körgyűrű kiépítésének lehetőségét - mondta a képviselő.

A helyi lakók nevében Várkovics József emlékeztetett arra, hogy a bővítés nyomán 40 százalékkal nőne a vonal teherforgalma, miközben a zajterhelés már most is meghaladja a határértéket. Továbbá a vonatok keltette rezgés nyomán már most is repednek a lakóépületek falai, ami jelentős értékcsökkentő tényező. Ragaszkodnak a sétányhoz, az életterükhöz, ezért azt kérik, hogy hallgassák meg őket - mondta a Várkovics József.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!