Amit az 50 éves SZIN-ről tudni érdemes

Belföld, 2018.06.21

A legnagyobb múltú hazai fesztivál, az idén 50 éves Szegedi Ifjúsági Napok legemlékezetesebb pillanatai köszönnek vissza azon a 300 méter hosszú kiállításon, melyet a Szegeden, a felújított Stefánia sétányon adtak át a közönségnek hétfőn.

SZIN logo 2018 Az interaktív fesztiváltörténelem érdekessége, hogy az 50 évet bemutató 12 “stáción” egy-egy QR kód segítségével az adott korszak legjellemzőbb zenéi csendülnek fel.

Botka László polgármester a kiállítás megnyitóján röviden felvázolta a SZIN történelmét is: az első korszak a kezdetektől egészen 1990-ig tartott, a bő két évtized alatt, a fesztivál fellépői között szerepelt a hazai könnyűzene szinte minden fontos együttese, köztük olyanok is, akik máshol csak nehezen kaptak fellépési lehetőséget. 1990-től 2002-ig Szurdi Zsolt és a Városi Rock Klub csapata szervezte a fesztivált különböző helyszíneken. 2003-ban az önkormányzat és a Szegedi Ifjúsági Ház vette át a rendezést: a SZIN új helyszínre, a Szegedi Partfürdőre költözött, időpontja pedig a nyár közepéről átkerült augusztus végére, így az elmúlt másfél évtizedben a hazai és nemzetközi sztárok koncertjei mellett egyéb programokkal is kiegészülve a nyári fesztiválszezon zárórendezvényévé vált.  

A Szegedi Ifjúsági Napok, túl azon, hogy egy évvel megelőzte a világ legismertebb rockfesztiváljaként ismert Woodstock fesztivált, hatalmas lépés volt a hazai ifjúsági kultúra történetében. Az első olyan rendezvény volt, ahol egyszerre többtízezer fiatal gyűlhetett össze, és cenzúra nélkül léphettek fel nem csak a támogatott, de a tűrt, vagy akár tiltott zenekarok is. Ez a mai fiataloknak már ugyan nem sokat mond, de akkoriban sok zenekar nem tudott színpadra lépni a kor kulturális vezetőinek nemtetszése miatt.

„Az első ifjúsági napokat a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) támogatásával 1968-ban rendezték a városháza előtt. Akkoriban nyílt a Szeged Bár és Étterem. Egy fergeteges sikerű táncestet szerveztek. Ekkor engedtek ki ennyi fiatalt először egyszerre az utcára” – emlékezett vissza pár évvel ezelőtt a kezdetekre a tavaly elhunyt Szurdi Zsolt, a  szegedi Rock Klub egykori vezetője.   Az első évben még Karneválnak hívták, és a városháza előtt rendezték a koncerteket.

“Ezrek és ezrek érkeztek (…) Soprontól Szabolcsig, Budapesttől a békési falvakig, megmozdultak a fiúk és lányok, az ország ifjúkommunistái, hogy eljöjjenek erre a nagyszerű (…) randevúra. Megismerni Szeged városát, a hangulatos Tisza-part szépségeit (…). De nem csupán városnéző turizmus ez az országos ifjúsági seregszemle, hanem politikai demonstráció és kulturális misszió is” – írta a helyi Délmagyarország a korai években 1974-ben.

 1990-től 2002-ig a Rock Klub szervezte a fesztivált. Akár támogatás nélkül, a Dugonics téren és különböző klubokban, a Vidámparkban és a Laposon is zajlott a SZIN. A Szegedi Ifjúsági Ház szervezésében, és új helyszínre költözve, az akkor már javában éledező hazai fesztiválkultúrát követve elindult az „újkori SZIN”. Az évek során több külföldi fellépő érkezett Szegedre, a fesztivál a 2010-es években már komoly sajtónyilvánosságot kapott és a hazai fesztiválok között elsőként és azóta is egyetlenként, a környezettudatos tevékenysége okán - a Glastonbury fesztivállal egy évben – megkapta a nemzetközi Greener Festival Awardot.

Egy rövid váltás után néhány éve ismét a Szegedi Ifjúsági Ház kezébe került a SZIN szervezése, folytatva azt a koncepciót, amely 2010-re már a legjelentősebb hazai fesztiválok közé emelte a SZIN-t. Visszatértek a külföldi fellépők, sokszínűbb lett a fesztivál, de a legfontosabb, hogy olyan emberek szervezik, akik határozott koncepció mellett újra szívvel, szívesen csinálják a fesztivált.

A Tisza-parti kiállítás megnyitóján a szervezők egy komoly nyereménnyel járó akciót is elindítottak: aki tavaly december és idén augusztus 20 között jegyet vásárolt vagy vásárol a fesztiválra, akár napijegy akár bérlet, részt vehet egy sorsoláson. A Nissan Hovány felajánlásával a fesztivál záró napján kisorsolnak – egy éves használatra - egy 0 km-es fullextrás Nissan Micra gépkocsit, s a gépjármű mellett – egy éven keresztül -  a fesztivál állja a kötelező szervíz költségeket, téli-nyárigumi cserét valamint a biztosítást.

Az idei SZIN igazi sztárokkal készül a különleges születésnapra. Augusztus 24-én például színpadra lép a Pet Shop Boys, a záró koncertet pedig másnap Sean Paul adja. Összességében 150 program várja az érdeklődőket. Jegyeket jelenleg a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. központjában a Szeged, Felső-Tisza part 2. szám alatt vásárolhatnak elővételben a fesztiválozók. Később a fesztivál helyszínén is válthatók napi jegyek és bérletek. Fontos tudni, hogy akár bankkártyával, akár készpénzzel vásárol valaki jegyet, bérletet, azt később nem válthatja vissza.
(Webrádió)

Címkék

SZIN Szegedi Ifjúsági Napok 50 éves a SZIN Pet Shop Boys Sean Paul
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!