Átadták a méhecskehotelt a Vág utcában

Belföld, 2021.06.15

Gigantikus festmény díszíti mostantól a szegedi Vág utcai fűtőmű falát. A különleges falfestmény a VÁROSMETAMORFÓZIS természetvédelmi street art program "BeporzóHadművelet" nevet viselő kezdeményezése keretében készült el.

Méhecskelegelő Vág utca
A virágos növények 85 százalékát rovarok porozzák be, ezért rendkívül fontos vigyáznunk rájuk, és lehetőség szerint segíteni a munkájukat - mondta Dobai Tibor a Mondolo Egyesület társalapítója a Vág utcai fűtőművön megfestett méhlegelő ünnepélyes átadóján. A fenntarthatósági projekteket végző egyesület a VÁROSMETAMORFÓZIS természetvédelmi street art program keretében működik együtt a Szegedi Távfűtő Kft-vel.

Mint Kóbor Balázs, az önkormányzati cég vezetője elmondta, mindent el kell követni a káros anyagok kibocsátása ellen, a most zajló geotermikus program pedig sokat segít ezen. Addig is támogatnak minden olyan kezdeményezést, melyek segítségével élhetőbbé és egészségesebbé tehetjük a környezetünket. A két éve indult program keretében eddig négy fűtőművet „dekorált ki” a két fiatal szegedi street art festő, Marton Ákos és Vinkó Leó. Az első Felsővároson az úgynevezett fecskés alkotás volt, melyet majd az északi városrész végében lévő retro tévés és az újszegedi sünös követett. A méhlegelőt ábrázoló negyedik
festmény gyaníthatóan nem az utolsó lesz a sorban, mert a Szegedi Távfűtő Kft-nek összesen 23 fűtőműve van a városban. Hogy melyik lesz a következő, melyre színes, környezetvédelmi témát megörökítő képet festenek, még titok.

Az elkészült művek művészi színvonalát jelzi, hogy a helyi graffitisek egyik lefestett fűtőműre sem fújtak jeleket, ábrákat, ami a tisztelet jele ebben a kultúrkörben. Nyilván a megfestett témák fontossága is visszatartja az esetleges rongálókat. Pecze Rozália a projektet támogató Syngenta Kft. részéről elmondta, hogy a környezetvédelmi tevékenységnek köszönhetően ma már mintegy 100 ezer hektár beporzó legelőt alakítottak ki hazánkban. A termőterületek szélén különösen hatásosak ezek a „méhecskehotelek”, amelyek persze minden beporzást végző rovar számára ritka értéknek számítanak.  

Pecze Rozália ehhez azt is hozzátette, hogy ezek a vadon élő növények kiszoríthatják az allergén polleneket termelő növényeket, így az egészségünknek is jót tesz, ha elvetjük ezek magját. A festményt felavató ünnepség után egyébként minden részvevő kapott egy olyan tasakot, melyben egy kisebb méhlegelő kialakításához elegendő mag lapult. Szegeden egyébként 10 olyan területet alakítottak ki, melyek sokszínűségükkel vonzzák a beporzást végző rovarokat. Ha valaki többet is meg akar tudni ezekről, a legelők mellett elhelyezett tájékoztató szövegeket el tudja olvasni, illetve egy QR kód segítségével egy olyan
applikációhoz is hozzáfér, amely rengeteg ismeretet tartalmaz a programról.  

A Vág utcában egyébként épp a festmény mellett alakítottak ki egy ilyen méhlegelőt, úgyhogy az esztétikum itt találkozik a gyakorlattal és a hasznos ismeretekkel.
(Webrádió)

Címkék

VÁROSMETAMORFÓZIS Méhecskehotel Mondolo Egyesület

Galériánk

Méhecskelegelő Vág utca Méhecskelegelő Vág utca
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!