Átadták a romhányi Szent György Zarándokszállást

Belföld, 2021.06.11

Átadták a romhányi Szent György Zarándokszállást pénteken - tudatta az Agrárminisztérium az MTI-vel.

A közlemény szerint az eseményen Zambó Péter, a tárca erdőkért felelős államtitkára azt mondta: a kormány az állami erdők kezelésének részeként kiemelten foglalkozik a természeti és a kulturális környezet megóvásával, a kulturális és vallási örökségvédelem gondozásával, legyen szó egy keresztről, egy kolostorromról vagy egy napjainkig látogatott zarándokhelyről.

Hangsúlyozta, az ember ösztönösen ott keres kapaszkodókat, ahol évezredek óta mindig is talált: a templomokban és az erdőkben.

Sok magyarországi erdő "emberemlékezet óta szakrális központ és népszerű zarándokcélpont", ezért az egyre fontosabbá váló vallási turizmusban is kiemelt szerepet játszik - tette hozzá.

A vallási emlékhelyek megőrzése mellett Zambó Péter a fejlesztésekről is beszélt. Példaként említette, hogy június 4-én, a nemzeti összetartozás napján Szent II. János Pál pápa emlékére állítottak keresztet a Budakeszi Arborétumban, tavaly pedig Márianosztra határában átadták a Szent Mihály Pálos Kolostor emlékhelyet.

Az államtitkár felidézte, hogy az állami erdőgazdaságok ökoturisztikai fejlesztései - amelyek az Agrárminisztérium támogatásával valósulnak meg - az ország minden térségében szorosan kapcsolódnak a vallási turizmushoz.

A 2010 óta 40 milliárd forintos ráfordításból megújult erdei szálláshelyek, pihenőhelyek és túraútvonalak még több lehetőséget teremtenek arra, hogy a magyar családok, kirándulók megismerjék a magyar erdők páratlan természeti és kulturális értékeit.

A Szent György Zarándokszállás is része ennek a kormányzati stratégiának. A fejlesztés a helyi plébánia kezdeményezésén alapul, szerves része az Ipoly Erdő Zrt. ezen a téren tapasztalható elkötelezettségének, amely a korábbi években megmutatkozott a mátraverebély-szentkúti kegyhely fejlesztésében való részvételben, vagy a térség több templomának felújításához nyújtott támogatásban - mondta Zambó Péter.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos közölte: a felújított épületben korábban az egyházközség kántorlakása kapott helyet, ebből alakították ki a térségben hiánypótló zarándokszállást.

A 21. századi elvárásoknak is megfelelő létesítményben tizenkilenc ember szállhat meg kényelmesen, de a hagyományos nyári táborok alkalmával akár harminc főt is tudnak majd fogadni - emelte ki.

Arról is beszélt, hogy mennyire fontos a fiatalok szemléletformálása. Példaként említette az őket megszólító Zarándoktábor programot, amely az évről évre egyre sikeresebb Erdei Vándortáborok mintájára szerveződik. Idén három útvonalon csaknem hatvan zarándoktábor indul - közölte Révész Máriusz.

Balla Mihály fideszes országgyűlési képviselő azt mondta, példás összefogás eredményeként született meg a romhányi Szent György Zarándokszállás, amely fontos kiindulási pont lehet azoknak, akik messziről érkeznek ide, hogy lelkileg is feltöltődjenek.

Az esemény résztvevői hársfákat ültettek a zarándokszállás kertjében, majd Varga Lajos, a Váci egyházmegye segédpüspöke megáldotta a helyet.

A Szent György Zarándokszállás részben az Ipoly Erdő Zrt., részben az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásából, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében 38 millió forintból valósult meg - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!