Átadták a tanuszodát Sarkadon

Belföld, 2023.03.24

Hivatalosan is átadták a több mint egymilliárd forint állami forrásból megépült tanuszodát pénteken a Békés vármegyei Sarkadon.

Mokán István (Fidesz-KDNP) polgármester az ünnepségen felidézte, egy 2017-es kormányhatározatban leírták, hogy a nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési program II. ütemének keretében országosan 26 tanuszoda épülhet, az egyik Sarkadon. Békés vármegye 75 települése közül kettőt, Sarkadot és Orosházát jelölték akkor ki a beruházás megvalósítására.

Az önkormányzat még abban az évben ingyenesen állami tulajdonba adta az egykori sportpálya 4670 négyzetméteres területét.

A polgármester hozzátette, 2020 novemberében egy újabb kormányhatározat 1 milliárd 40 millió forintot rendelt a sarkadi beruházáshoz, a kivitelező békéscsabai székhelyű Galéria Invest Kft. 2021 januárjában kezdte és 2022 júniusában fejezte be a munkálatokat.

Kovács József (Fidesz) országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, a kormány minden járásban szeretne egy tanuszodát létesíteni. Jelezte, az ő választókörzetéhez tartozó szeghalmi járásban, Füzesgyarmaton az első ütemben, a sarkadiban most valósult meg a célkitűzés, a gyulai járásban pedig évtizedek óta működik fürdő és uszoda.

A politikus a jelenlegit a "vidék kormányának" nevezte, kiemelve, hogy a "Budapest központú" országban nagyon fontos egy-egy vidéki létesítmény átadása.

A tanuszoda üzemeltetése, fenntartása és működtetése a Nemzeti Sportügynökség Zrt. feladata lesz.

Az 1300 négyzetméteres tanuszodában - az aula és az öltözők mellett - két medencét alakítottak ki: egy 6x10 méteres tanmedencét és egy 15x25 méteres úszómedencét.

Az épületet Karsai Károly római katolikus diakónus és Koncz Zsolt református lelkész áldotta meg.

A tanuszodában hétfőtől néhány hétig tartó terheléses próbaüzem veszi kezdetét. Ezt követően egyes időszakokban a medencék az iskolai úszásoktatáshoz vehetők igénybe, a késő délutáni órákban pedig a lakossági és sport célú használat igényeit elégíti ki a létesítmény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!