Átadták az Áldozatsegítő Központot Békéscsabán

Belföld, 2023.03.30

Átadták az Áldozatsegítő Központot Békéscsabán csütörtökön.

Átadták az Áldozatsegítő Központot Békéscsabán Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, 2010 óta dolgozik azon a kormány, hogy a bajba jutottak a lehető legszélesebb körű segítségnyújtást kapják "mind a jogszabályok szintjén, mind a gyakorlatban".

2017-ben adták át az első áldozatsegítő központot Budapesten, 2025-ig valamennyi vármegyében szeretnék a hálózatot kialakítani, 14-ben "már jelen vagyunk" - tette hozzá.

Mostantól a Békés vármegyében élők is magasabb színvonalú állami szolgáltatáshoz férhetnek hozzá - jegyezte meg.

Kifejtette, 130-nál több országos és helyi, civil és egyházi szervezettel és egyesülettel dolgoznak együtt; együttműködnek több egyetemmel, segítséget nyújtanak a szakemberképzésben. Állami nagyvállalatokkal is kapcsolatot építenek ki annak érdekében, hogy minél többen tudjanak arról: "van segítség a legnagyobb bajban is".

Répássy Róbert elmondta, az utóbbi években az online bűncselekmények száma nőtt meg, ezen a téren a legfontosabb a tájékoztatás, ezért a nemzeti bankkal és a bankszövetséggel közösen részt vesznek az úgynevezett Kiberpajzs programban; de vannak fogyasztóvédelemmel foglalkozó kollégáik is.

Takács Árpád Békés vármegyei főispán úgy fogalmazott, az áldozatsegítéssel az "emberarcú, empatikus állam" mutatkozik meg. E téren a legfontosabb feladatnak a prevenciót nevezte, mint mondta, a jövőben közös felvilágosító kampányokat szerveznek a partnerekkel közösen.

Elmondta, a gyámügyi és igazságügyi főosztály 2020-ban 91; 2021-ben 49; tavaly 57 ember részére nyújtott azonnali pénzügyi segítséget. Ez a feladat marad a kormányhivatalban - jegyezte meg.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő kifejtette, Békés vármegyében valamennyi bűncselekménytípust viszonylag alacsony számban követik el, de a "csicskáztatásnak" és a szexuális visszaélésnek vannak áldozatai ott is. Úgy fogalmazott, az áldozatsegítés a gondoskodáspolitika része.

Vörös Ferenc megyei rendőrfőkapitány elmondta, évek óta foglalkozik a rendőrség az áldozatsegítéssel: áldozatvédelmi referenseket neveztek ki; érzékenyítő tréningeket, lakossági fórumokat, bűnmegelőzési kitelepüléseket tartanak. A Gál Ferenc Egyetem szarvasi pedagógiai karán oktatják a társadalmi biztonság-prevenció elnevezésű tantárgyat.

Vörös Ferenc megjegyezte, tapasztalatai szerint elsősorban azok az áldozatok jelennek meg a rendszerben, akiket valamilyen anyagi kár ért.

Békéscsabán tavaly novemberben Varga Judit igazságügyi miniszter adta át a rendőrség épületében kialakított áldozatsegítő pontot. Az új központot a rendőrséghez közel, egy négy helyiségből álló irodában alakítottak ki, amely három munkatársat foglalkoztat - mondta Szilágyi Zsuzsanna, a központ koordinátora.

Vörös Ferenc az MTI-nek elmondta, támogatják, hogy a rendőrségen tovább működjön a segítő pont, hiszen náluk amúgy is megjelennek az áldozatok.

A megnyitó végén az Igazságügyi Minisztérium számos civil szervezettel együttműködési megállapodást írt alá, ezek az áldozatvédelmi központ munkáját is segítik a jövőben. Így a Békés megyei Polgárőrök Egyesületével, az Egyensúly AE Egyesülettel (amely hírlevélben 1200 megyei egyesületet tájékoztat majd a központban folyó munkáról); az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálattal, a Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvánnyal és a Békés megyei Nők Egyesületével.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Átadták az Áldozatsegítő Központot Békéscsabán Átadták az Áldozatsegítő Központot Békéscsabán Átadták az Áldozatsegítő Központot Békéscsabán Átadták az Áldozatsegítő Központot Békéscsabán
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!