Átalakították a sebészeti ellátást a Debreceni Egyetem Kenézy campusán

Belföld, 2023.03.01

A betegellátás minőségének és biztonságának folyamatos javítása érdekében az elmúlt hetekben több átalakítás is történt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) Kenézy Gyula campusán: februártól új, korszerű helyen fogadja a baleseti sérülteket az újonnan kialakított traumatológiai triázs, létrehozták az ortopédiai és traumatológiai szeptikus osztályt, az egynapos sebészeti központ pedig új helyen működik - közölte az egyetem sajtóközpontja az MTI-vel.

Közleményük szerint hasonlóan a sürgősségi betegellátáshoz, egy traumatológiai triázs kialakítására is egyre nagyobb igény mutatkozott: a triázsrendszer lényege, hogy a beteg beérkezésekor azonnal felmérik az állapotát, és az aktuális státuszának megfelelően úgynevezett triázs kategóriába sorolják.

Ez a kategória határozza meg, hogy az adott beteg milyen gyors orvosi ellátásra szorul, és mennyi időn belül kell megtörténni a szükséges beavatkozásnak - idézte a közlemény Szabó Zoltánt, a klinikai központ elnökét.

Ujvárosy Dóra, a DEKK sürgősségi klinika igazgatóhelyettese jelezte: az átalakítás eredményeként a friss sérüléssel jelentkezők és más betegek már a beléptetéskor elkülönülnek egymástól. Az új triázs helyiségben megtörténik a sérültek regisztrációja, a szakemberek gyors állapotfelmérést végeznek, elvégzik a triázs kategóriába sorolást, majd az orvosok ennek megfelelően vizsgálják meg a beteget.

Addig is a sérültek folyamatos felügyelet alatt állnak az új helyiségben. A betegellátást gyorsíthatja, hogy a traumatológiai triázs valamennyi ápolója speciális tanfolyami képzésben részesült, így jogosulttá váltak arra, hogy a mentőszolgálattól átvegyék a betegeket, ehhez nincs szükség orvosra - tette hozzá.

A közlemény rámutat, hogy a Kenézy campuson a traumatológiai fekvőbeteg-ellátásban is jelentős fejlesztés történt: az ortopédiai és a traumatológiai betegeknek kialakítottak egy külön szeptikus osztályt, ahol lehetőség van arra, hogy a fertőzött sebekkel ápolt pácienseket magas színvonalon kezeljék. Az új osztály március elsején, huszonkét ággyal kezdte meg a működését.

Új helyen folytatja működését az egynapos sebészeti központ is, ahol kisebb, rutinszerű beavatkozásokat követően 24 órát nem meghaladó időt töltenek a betegek - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!