Augusztus 20. - Budapestre érkeztek az Otthonról Haza! kerékpáros túra résztvevői

Belföld, 2021.08.20

Budapestre, az Olimpiai Parkba érkeztek az Otthonról Haza elnevezésű program határon átívelő kerékpáros túrárjának résztvevői pénteken, az állami ünnepen.

Augusztus 20. - Budapestre érkeztek az Otthonról Haza! kerékpáros túra résztvevői A túrázók a szomszédos országokból indultak, hogy jelképesen kerékpárral kössék össze a Kárpát-medencében élő magyarokat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kerékpárosokat köszöntve azt hangsúlyozta: az elmúlt másfél év nehézségei azt is megmutatták, hogy milyen fontos a tömegsport szerepe. A koronavírus-járvány időszakában a kerékpározás volt az egyik olyan sportág, amit űzni lehetett. A miniszter elismerésre méltónak nevezte a kerékpározók teljesítményét, amellyel bejárták a történelmi Magyarország részeit.

"Azok a kerékpárosok, akik ma ide megérkeztek, azt jelezték Romániának, Ukrajnának, Szlovákiának és Magyarországnak, hogy összetartozunk, egy nemzet vagyunk, hiába az a száz év, ami határokat húzott közénk" - mondta köszöntőjében Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A kerékpáros túra résztvevői Romániából, Szlovákiából, Ausztriából, Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából és Ukrajnából indultak el Budapestre 3-9 nappal ezelőtt.

A túrázókat a köszöntés után zenés programokkal várták a szervezők a Petőfi téren.

Az Otthonról Haza! rendezvénysorozat célja, hogy aktív turisztikai programokon keresztül kösse össze a határon innen és túl élő magyarokat, ezzel is erősítve a nemzet összetartozását. A programok között aktív családi hétvégék, határon átívelő túrák és augusztus 20-án egész napos sportprogramok várják az érdeklődőket. A határon átívelő 3-9 napos vándortúrákra is lehetett jelentkezni, amelyek különböző városokból indultak és minden kerékpáros csapat pénteken, az államalapítás ünnepén érkezett meg Budapestre, ahol az egész napos rendezvénysorozaton találkozhatnak a Budapest környéki túrákon résztvevőkkel.

Az eredeti rendezvénysorozatot 2020-ban, a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Évében tartották volna meg, a koronavírus-járvány azonban ezt nem tette lehetővé.

A program védnökségét számos ismert hazai és határon túli közéleti személyiség, élsportoló vállalta el, köztük Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Kovács István (Kokó) olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó, Kökény Roland olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó, valamint Szőcs Renáta énekes.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Augusztus 20. - Budapestre érkeztek az Otthonról Haza! kerékpáros túra résztvevői Augusztus 20. - Budapestre érkeztek az Otthonról Haza! kerékpáros túra résztvevői Augusztus 20. - Budapestre érkeztek az Otthonról Haza! kerékpáros túra résztvevői
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!