Az agglomeráció fejlesztéséről tartottak konferenciát Budapesten

Belföld, 2022.01.28

Egységben Magyarország szívéért címmel, a fővárosi agglomeráció egységes fejlesztéséről rendeztek konferenciát fővárosi és város környéki önkormányzati vezetők részvételével pénteken Budapesten.

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere a tanácskozáson hangsúlyozta, hogy miközben az előrejelzések szerint 2040-re már Magyarország lakosságának 35 százaléka a fővárosi agglomerációban él majd és már ma is a magyar GDP közel 50 százalékát termeli meg az agglomeráció, máig nem létezik a térség egységes fejlesztésére vonatkozó terv.

A helyzetet nehezíti, hogy egyre szűkül az önkormányzatok pénzügyi mozgástere. Miközben 2010-ben még a GDP 12 százalékát használhatták fel az önkormányzatok, ma ez az arány 5,6 százalék, és különösen aggasztó, hogy 2019 óta 19 százalékkal csökkentek a települések bevételei - sorolta.

A főpolgármester szerint a legégetőbb egy közös közösségi közlekedési hálózat megvalósítása egységes tarifa- és jegyrendszerrel.

Ugyanis - folytatta - egy évtized alatt 40 százalékkal nőtt az autóforgalom az agglomerációban; ebben a helyzetben elkerülhetetlen az autóhasználattal versenyképes közösségi közlekedés kialakítása.

Az egységes jegy- és tarifaendszeren túl szükséges ehhez az elővárosi kötöttpályás közlekedés, vagyis az elővárosi vasutak fejlesztése, egy egységes közlekedési applikáció kialakítása és P+R parkolók hálózatának kiépítése - tette hozzá.

Szintén szükséges a kommunális szolgáltatások összehangolása és az egyes településeken a közszolgáltatások kiépítése, annak érdekében, hogy ezek ne csak a fővárosban legyenek elérhetőek.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy mindennek eléréséhez szükséges az önkormányzatok társulásának kiépítése, illetve az önkormányzatok és a társulás partneri viszonyának kialakítása az állammal, illetve a kormányzattal.

Végül kifejezte reményét, hogy a 2022-es országgyűlési választások után olyan kormánya lesz Magyarországnak, amely nem elnyomni akarja az önkormányzatokat, hanem partnerként kezeli azokat.

Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban az agglomeráció problémáinak kezelésére indított egyeztetések azért nem voltak sikeresek, mert azokat "felülről kezdeményezték".

A mostani alulról induló kezdeményezés célja, hogy a főváros és agglomerációjának gazdasági övezete minél nagyobb legyen és segítse az ország gazdaságát, továbbá, hogy erősítsék az ott élők komfort- és biztonságérzetét.

Gémesi György úgy vélekedett: a részben a koronavírus-járvány miatt, részben politikai céllal hozott kormányzati intézkedések miatt újra kell rendezni az állam és az önkormányzat közötti feladat- és forrásmegosztást.

Kiemelte, hogy a választások után azonnali intézkedésre van szükség. Ezzel kapcsolatban a MÖSZ javaslatokat készített az új kormány számára. Ezek között említette a gépjárműadó azonnali visszaadását, az iparűzési adó megfelezésének korrekcióját és a szolidaritási adó eltörlését, végül az építési hatósági jogkör visszaadását.

Pásztor Béla (független), aki 1965 óta vezeti Veresegyházát tanácselnökként, illetve polgármesterként azt hangsúlyozta, hogy az agglomeráció egységének kialakítása elkerülhetetlen, ezért nem politikai kérdés.

Fülöp Zsolt (Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület)Szentendre polgármestere úgy vélekedett: a nemzet elleni bűn aszerint megkülönböztetni az agglomerációs települések lakóit, hogy kormánypárti, vagy ellenzéki polgármestert választottak.

Csőzik László (Lmp-Jobbik-DK-MSZP-CÉL-Momentum-Mindenki Magyarországa-Párbeszéd-Magyar Liberális Párt), az érdi önkormányzat vezetője arról szólt, hogy egy 2022-es kormányváltás után az önkormányzatoknak vissza kell adni az alapfokú oktatási intézményeiket a szükséges finanszírozási forrásokkal együtt, illetve a településeknek vissza kell kapniuk az építési hatósági jogkörök teljességét.

Matkovich Ilona (Momentum-DK-Vácért Lokálpatrióta Egyesület-Jobbik-LMP-Szavad Egyesület-Mindenki Magyarországa-MSZP-Párbeszéd), Vác polgármestere a többi között kitért a Vác-Budapest vasútvonal korszerűtlenségéből fakadó nehézségekre, a város főpályaudvarának fejlesztési határaira, az közutak zsúfoltságára.

A legfontosabb feladat az integrált közlekedés kialakítása, amihez a városnak pályázati forrásokra van szüksége, továbbá együttműködésre a fővárossal és az agglomerációval - tette hozzá.

Szaniszló Sándor (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a XVIII. kerület polgármestere Matolcsy György jegybankelnök Budapest felosztását felvető nyilatkozatát bírálva úgy vélekedett, hogy az nagyon súlyos hiba, visszalépés lenne.

Mindenki érdeke, hogy áprilisban olyan kormány jöjjön létre, amely nem tesz különbséget hátrányos módon település és település között, annak érdekében, hogy "mindenki egyformán arányosan tudjon fejlődni" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!