Az akne, mint bőrprobléma

Belföld, 2023.06.28

A pattanásos bőr valószínűleg senkinek sem ismeretlen.

Acne Akad, aki egyértelműen a pubertás korral köti össze a jelenséget, megint más a saját bőrén tapasztalhatja, hogy az akne bizony nemcsak kamaszkorban bukkanhat fel. Valóban nem. A statisztikák szerint világszerte több száz millióan küzdenek vele nap, mint nap, s ezen embereknek csak minimális százaléka élvezi épp a fiatalkor szertelenségét. Vagyis olyan globális bőrproblémáról beszélünk, amit érdemes közelebbről megismerni a tudomány szemüvegén keresztül, és amire ildomos hatékony, tartós megoldást találni a megkönnyebbülés érdekében.

Mi okozhat aknét?

Sok minden állhat a kialakulásának a hátterében. A faggyúmirigyek túlzott működése, s a rengeteg faggyú miatt eltömődött pórusok, aztán a hámsejtek túlszaporodása, a nem megfelelő hámlás, a mikrobák szerepe sem elhanyagolható, valamint különböző mechanikai anyagok, fizikai behatások is kiválthatják a gyulladást.

A statisztikák szerint tíz kamaszból kilenc megtapasztalja személyesen, mit is jelent az akne. Ezen túl a számok még arról is tanúskodnak, hogy közel száz százalékában az arc az érintett bőrfelület, ám olykor akne előfordulhat a háton, a mellkason is. Amiről azonban az adatok nem beszélnek, hogy ez a probléma, ahogy arra fentebb utaltunk, a pubertás után is fennmaradhat, éppen ezért semmiképpen sem maradhat ápolás nélkül.

De akkor hogyan tovább?

A Cerave termékek megoldást nyújthatnak az akne okozta nehézségekre. A bőrben található ceramidok lecsökkent mennyisége sok esetben indikátorként funkcionál, mely bőrproblémákat hozhat a felszínre. Ezen lehetséges gondok közé tartozik az akne, de ide sorolható még az ekcéma, vagy éppen a pikkelysömör is. A ceramid szintje jelentős mértékben befolyásolhatja a bőr barrier funkcióját, ami fokozhatja a száraz bőr kialakulásának esélyét.

Mindennek tetejében a ceramid koncentrációját egyéb tényezők is érzékenyen érinthetik, mint például a különböző környezeti hatások (napozás, hideg, szeles időjárás), vagy történetesen az életkor. Összetett kérdésről beszélünk, ám a bőrgyógyászok hathatós közbenjárásával kifejlesztett Cerave bőrápolók három alapvető ceramiddal is büszkélkednek. Ezeknek az az elsődleges különlegessége, hogy egy az egyben megegyeznek a bőrben található természetes ceramidokkal, pontosan ezért annyira gyors, és hatékony a hasznosulásuk, lévén a test sajátjaiként ismeri fel őket, ezáltal támogatja a beépülésüket. Mindeközben a bőr lipidszintjének pótlása, valamint az eredendően természetes egyensúly helyreállítása is végbemegy a „színfalak” mögött, újfent csak a ceramidok jelenlétének köszönhetően.

Melyek az akne fokozatai?

Végül, a biztos beazonosítás érdekében, fontos tisztázni, hogy az aknénak három súlyossági fokozata ismert. Enyhe, mely általában magától rendeződik, közepes, a gyulladásos folyamatot hegesedés is kísérheti, valamint súlyos, ekkor a gyulladás tombol, a pattanások gennyesek is lehetnek, a csomók egybeolvadásával tályogok is létrejöhetnek, amik legsúlyosabb esetben teljesen egybenyílhatnak, hosszú távon fennálló elváltozást okozva, aminek a gyógyulása kizárólag hegesedéssel mehet végbe.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!