Az ÁSZ támogatta az Új Köztársaságért Alapítvány törvényességét

Belföld, 2020.11.24

Az Állami Számvevőszék támogatta a Demokratikus Koalíció pártalapítványának, az Új Köztársaságért Alapítványnak a törvényes működését - közölte a számvevőszék kedden az MTI-vel, tudatva azt is: a pártalapítvány hozzájuthat a költségvetési támogatásához.

Az ÁSZ - a honlapján is elérhető - közleményben azt írja, hogy az Új Köztársaságért Alapítvány 2019-re vonatkozó dokumentumokkal igazolta, hogy a közpénzek rendeltetésellenes felhasználásának kockázata csökkent.

Erre azért volt szükség, mert a pártalapítvány a 2017-2018. évi gazdálkodásáról közzétett adatok valódiságát nem igazolta, a központi költségvetésből kapott támogatások felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát nem biztosította, a közpénzekkel nem számolt el szabályszerűen. Ellenőrzésével, illetve a törvényesség helyreállítása érdekében kezdeményezett intézkedésével az ÁSZ hozzájárult az alapítvány működésének törvényességéhez - közlik.

Emlékeztetnek arra, hogy a politikai kultúra fejlesztése érdekében, valamint tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenység folytatása céljából a pártok költségvetési támogatásra jogosult alapítványt hozhatnak létre, melyek gazdálkodását az Állami Számvevőszék törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi. Az Új Köztársaságért Alapítványt a Demokratikus Koalíció alapította 2014-ben, a pártalapítvány alapító okirat szerinti célja a politikai kultúra fejlesztése érdekében történő politikai képzés, kutatás, tudományos és ismeretterjesztő tevékenység támogatása . A pártalapítvány 2017-ben 40,2 millió Ft, 2018-ban pedig 58,1 millió Ft költségvetési támogatásban részesült.

Az Új Köztársaságért Alapítvány a 2017-re és 2018-ra vonatkozóan közzétett, az éves tevékenységéről szóló jelentései esetében a gazdálkodásáról közölt adatok valódiságát nem igazolta, így a központi költségvetési támogatások felhasználásával kapcsolatos elszámolási kötelezettségének nem tett eleget - emlékeztet a számvevőszék. A pártalapítvány azt sem igazolta, hogy a költségvetési támogatást kizárólag a törvényben meghatározott célra használta fel. Ezáltal a 2017-2018. évi gazdálkodásának törvényessége és a költségvetési támogatások felhasználása nem volt átlátható és elszámoltatható, a pártalapítvány a közpénzekkel nem gazdálkodott a nyilvánosság számára is átlátható módon - szögezik le.

Tekintettel arra, hogy a pártalapítványnál 2017-ben és 2018-ban nem álltak fenn a törvényes gazdálkodáshoz és a közpénzek törvényes felhasználásához szükséges feltételek, az ÁSZ már az ellenőrzés során vagyonmegóvási intézkedést, a költségvetési támogatás felfüggesztését kezdeményezte a gazdálkodás törvényességének helyreállítása érdekében - írja a számvevőszék. A szervezet úgy fogalmaz: az intézkedés elérte a célját, az Új Köztársaságért Alapítvány együttműködött az Állami Számvevőszékkel és 2019-re vonatkozóan dokumentumokkal igazolta, hogy a közpénzek rendeltetésellenes felhasználásának kockázata csökkent.

Így a költségvetési támogatás felfüggesztése a továbbiakban nem szükséges, a pártalapítvány hozzájuthat a költségvetési támogatásához.

Az ÁSZ rendelkezésére bocsátott dokumentumok szerint azonban a 2019. évi egyszerűsített éves beszámoló alátámasztásához készített leltár nem tartalmazta minden mérlegsor alátámasztását, ez ügyben a jövőben a kuratórium elnökének intézkednie kell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!