Az egyetemek visszavételét ígéri Dobrev Klára a magánalapítványoktól

Belföld, 2021.05.11

A magánalapítványok felügyelete alá került egyetemek visszavételét ígéri Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje, amennyiben az ellenzék alakíthat kormányt 2022-ben.

Dobrev Klára keddi, online sajtótájékoztatóján arról beszélt, az új kormány megalakítását követően az első dolguk az lesz, hogy visszaveszik az egyetemeket, újra közvagyont csinálnak a magánvagyonból, hogy megkaphassák az európai uniós fejlesztéseket ezek az intézmények.

Hozzátette: nem engedhetik meg, hogy "fideszes pártkatonák és oligarchák gazdagodjanak a köz vagyonából".

Mint mondta, "mára bebizonyosodott, hogy az Európai Unió egyetlen cent támogatást sem fog adni azoknak az egyetemeknek, amelyeket az elmúlt időszakban Orbán Viktor kormánya kiszervezett fieszes magánalapítványokba". Meglátása szerint senkit nem érhetett meglepetésként ez a döntés, hiszen ezek a fejlesztési pénzek a közvagyon fejlesztésére szolgálnak, arra, hogy a magyar állampolgárok közös vagyonának számító egyetemek fejlődjenek belőle.

"Ez a pénz nem arra való, hogy magánalapítványok, fideszes kurátorok által felügyelt intézmények gazdagodjanak belőle" - hangoztatta.

Egyértelmű hazugságnak nevezte a kormány érvelését, hogy az alapítványoknak kiszervezett intézmények nem lesznek pártirányítás alatt, hatékonyabban fognak működni és több fejlesztési pénzt fognak kapni.

Az ellenzéki politikus szerint ezek az intézmények nem alkalmasak arra, hogy a magyar felsőoktatás hosszú távú biztonságát garantálják. Ezért 2022-ben vissza fogják venni a "pártalapítványoktól" az egyetemeket, garantálják, hogy az intézmények uniós fejlesztési pénzeket fognak kapni, hogy "a sokak számára legyenek" egyre fejlettebbek és egyre versenyképesebbek - tette hozzá Dobrev Klára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!