Az éjszakai gyomorfájdalmat nem szabad elbagatellizálni!

Belföld, 2022.12.16

A felnőtt lakosságnak körülbelül a fele küzd valamilyen gyomorpanasszal.

Hasfájás A legtöbbször csupán átmeneti problémaként hivatkozunk rá, mely a stresszes életmód számlájára írható. Érdemes
kellő komolysággal kezelni az éjszakai gyomorfájdalmat, hiszen az egészségünk nem játék!

Milyen okok húzódhatnak meg a gyomorfájdalom mögött? 

A nappal még szinte észrevehetetlen fájdalom éjjel már kibírhatatlan gyötrelemmé alakulhat. A kutatók állítása szerint az éjszakai gyomorégés a refluxos panaszokkal érintettek akár négyötödét is kínozhatja. Az egészen jelentéktelen okoktól kezdve a súlyosabb rendellenességekig számos tényező állhat a gyomorfájdalom hátterében.  

Köztudott, hogy a késő esti, nehéz vacsora nagymértékben megterheli a szervezetet, de egy stresszesebb időszak is kiválthat hasonló panaszokat. A CMC Déli Klinika gasztroenterológiai központjában egy alapos, gondos kivizsgálással felderíthetjük a panaszok okát.  

A gyomor érintettsége esetében javarészt emésztési gondok miatt észlelhetőek a tünetek, de gyakran olyan intenzív, erőteljes fájdalom is tapasztalható, amely inkább anginás panaszhoz, vagy szívinfarktushoz hasonló. Természetesen ennek megállapításához diagnosztikai vizsgálatok szükségesek.  

Az éjjeli gyomorfájdalmat kiváltó tényezők

Igen sokféle ok meghúzódhat a hátterében, a leggyakoribbak az alábbiak: fekély, savas reflux, irritábilis bél szindróma, Crohn betegség, epekövesség, endometriózis, cöliákia. Fontos megemlítenünk a különféle ételallergiákat, ételintoleranciákat, és a jelentősebb gázképződést is.  

A higgadtság, és a nyugalom épp olyan fontos, mint a mielőbbi kivizsgálás. Nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, de elkerülhetetlen a szakorvosi konzultáció! Különösen, ha hetente több alkalommal is jelentkeznek tünetek, vagy tartós, hosszabb idő óta fennálló panaszok nehezítik a mindennapokat, illetve zavarják az éjszakai pihenést.  

A súlyosabb eseteknél viszont mindenképpen ambuláns ellátás szükséges; ilyen például az állandósult fájdalom, mely nem reagál gyógyszerre sem.  

Súlyos állapotot jelezhet a láz, a nehézlégzés, a minden ok nélküli fogyás, a gyomor környékén tapintható duzzanat, a visszatérő fájdalom egyaránt. Intő jel a bőr és a szemek besárgulása, a hányinger, a hányás, valamint a vér megjelenése székletben, hányadékban.  

Nagyon súlyos problémákra figyelmeztető panaszok

Szerencsére viszonylag ritka az ok nélkül megjelenő heves, hirtelen tapasztalható fájdalom, mely nagyon súlyos állapotot jelez. Ide soroljuk a vakbélgyulladást, a vesekövességet, mely éles, nyilalló fájdalmat okoz, ami a háti szakaszról húzódik rá a gyomorra. A véres vizelet szintén gyanúra adhat okot.  

Súlyos állapotra hívja fel a figyelmet a hányással, lázzal, hasmenéssel járó ételmérgezés, ilyenkor, ha a panaszok 24 órán belül nem szűnnek, orvosi beavatkozás válik indokolttá.  

Azonnal mentőt kell hívni, amennyiben a gyomorfájdalom mellett szapora pulzus, nehézlégzés, a kar zsibbadása, izzadás, hányinger jelentkezik!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!