Az életmód-változtatás szerepe a térdprotézis hosszú távú eredményeiben

Belföld, 2023.08.01

A térdprotézis beültetése hatékony megoldást jelent az előrehaladott állapotban lévő térdízületi degeneratív elváltozások, így például a porckopás tüneteinek tartós megszüntetésére, és a térd mozgástartományának helyreállítására.

Nyugdíjasok Az operáció sikeressége és a mielőbbi felépülés nagyban múlik a műtétet követő rehabilitáción, ennek hatásosságát pedig bizonyos életmódbeli változtatásokkal is elősegíthetjük. Cikkünkben ehhez gyűjtöttünk össze néhány tanácsot.

Mikor válhat szükségessé térdprotézis beültetése?

Térdprotézis beültetésére olyan térdízületi megbetegedések vagy baleseti eredetű elváltozások miatt kerülhet sor, amelyek következtében jelentős fájdalom, illetve mozgásbeszűkülés alakul ki, a konzervatív kezelési módszerek (gyógyszeres vagy injekciós kezelés, fizikoterápia) pedig már nem bizonyulnak elégségesnek.

Az olyan térdízületi panaszok, mint a terhelés során jelentkező erős fájdalom, a duzzanat, a mozgás közbeni ropogás vagy a mozgáspálya beszűkülése, a térdízületi porcok kopását jelezheti, ami előrehaladott állapotban sebészeti beavatkozást igényelhet. A porckopást akár genetikai hajlam is kiválthatja, de olyan okokra is visszavezethető, mint

  • a térd időskori kopásos megbetegedése (primer artrózis);
  • a rheumatoid arthritis, azaz az ízületek autoimmun eredetű gyulladása;
  • a tengelyeltérések (X-láb, O-láb) vagy gyakori térdkalácsficamok okozta túlterhelés;
illetve a balesetek, sportsérülések következtében kialakuló traumák.

Tartós megoldás az ízületi panaszok kezelésére

A térdprotézisműtét során a térdízület elkopott vagy károsodott porcfelszínei eltávolításra kerülnek, helyette műanyag vagy fém alkatrészekből álló művi ízület, azaz protézis kerül beültetésre. Az operáció hosszú távú, tartós megoldást jelent a porckopás kezelésére, amely a műtéti utáni rehabilitációval újra fájdalommentes mozgást és a térd normális mozgásfunkcióinak helyreállítását biztosítja.

Miért fontos a műtét utáni rehabilitáció?

Ahhoz, hogy a térdprotézis beültetését követően a gyógyulás sikeres legyen, és a térdízületi funkciók mielőbb helyreálljanak, minden esetben rehabilitációra van szükség. Ennek kulcsfontosságú része az operált térd korai funkcionális kezelése: a legtöbbször már a műtét utáni első napon megkezdődik a szakképzett gyógytornász által irányított tornagyakorlatok végzése, amely általában a passzív mozgásokra – például a láb hajlítására vagy nyújtására – korlátozódik. A gyógytornász ezen felül tanácsokat ad a páciensnek a segédeszközök használatához, valamint betanítja a személyre szabott gyakorlatokat, amelyeket a kórházat elhagyva, otthon is folytatni kell.

A gyógytorna és az egyéb rehabilitációs kezelések segítenek növelni a mobilitást, csökkenteni a duzzanatot és a fájdalmat, valamint visszanyerni a normális járást és a térd stabilitását. A rehabilitáció során fontos még a térdet körülvevő izmok erősítése, továbbá az egyensúly fejlesztése is, hiszen ezek is hozzájárulnak a térd stabilitásának és funkcionalitásának helyreállításához.

A megfelelő rehabilitáció nemcsak a műtét sikerességét biztosítja, de segít elkerülni a későbbi komplikációkat, valamint javítja az életminőséget, lehetővé téve a fájdalommentes térdmozgást és a visszatérést a mindennapi tevékenységekhez.

Hogyan segíthetjük a műtét utáni félépülést életmódbeli változtatásokkal?

Annak érdekében, hogy a műtét utáni felépülést elősegítsük, és maximalizáljuk a beavatkozás eredményeit, bizonyos változtatásokat is ajánlott eszközölnünk az életmódunkban. Ezek nemcsak a rehabilitációt támogathatják, de minimalizálhatják a szövődmények kialakulását, továbbá ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy fájdalommentes és aktív életet élhessünk a térdprotézis-műtét után. De nézzük részletesebben, miképpen tehetünk ízületeink hosszú távú egészségéért!

Táplálkozzunk egészségesen!

Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik a műtét utáni felépülés során. A megfelelő étrenddel támogathatjuk testünk regenerálódását, erőnlétünk visszanyerését, és elősegíthetjük az aktív élethez való visszatérést.

Fogyasszunk minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonaféléket, magas fehérjetartalmú élelmiszereket, és kerüljük a túlzott só- és cukorfogyasztást! Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek – mint például a halak, olajos magvak, a repce- vagy a lenmagolaj – segíthetnek az ízületi gyulladás csökkentésében és az ízületek egészségének megőrzésében.

Figyeljünk a testsúlyunkra!

Az egészséges testsúly fenntartása kulcsfontosságú a térdízületek egészsége szempontjából, hiszen a súlyfelesleg extra terhet ró az ízületekre, így pedig a műtét utáni szövődmények kockázata is magasabb lehet. Ennek elkerülése érdekében ajánlott kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő étrendre, valamint a rendszeres, ám kímélő testmozgásra, amelyekkel nemcsak a testsúlyunkat kontrollálhatjuk, de az erőnlétünket is javíthatjuk, és a csontok, ízületek egészségét is támogathatjuk.

Hagyjuk el a káros szokásokat!

Amennyiben korábban dohányoztunk, a műtétet követően lehetőség szerint igyekezzünk letenni a cigarettát! A dohányzás ugyanis csökkentheti a sebgyógyulási folyamatot, növelheti a fertőzés kockázatát, illetve ronthatja az izmok és szövetek oxigénellátását.

Ugyanígy problémás lehet az alkoholfogyasztás is, hiszen az a gyógyszerek hatékonyságára és a rehabilitációs erőfeszítésekre is negatív hatással lehet.

Kerüljük a túlzott terhelést!

Azzal, hogy ízületeinket kíméljük a túlzott terheléstől, hozzájárulhatunk a komplikációk minimalizálásához és a gyorsabb felépüléshez, így pedig könnyebben visszatérhetünk a mindennapi tevékenységeinkhez.
A fizikai aktivitást fokozatosan ajánlott felépíteni az orvos vagy a gyógytornász iránymutatása szerint. Az operált terület megfelelő gyógyulása érdekében minden esetben kerüljük a hirtelen és nagy erőkifejtést! Az ízületeink és izmaink megfelelő mozgatásának biztosításához használhatunk gyógyászati segédeszközöket, így például rögzítő kötéseket vagy alátámasztó párnát is.

A fenti életmód-változtatások, valamint a műtét utáni gyógytorna nagymértékben hozzájárulnak a térdprotézis-beültetés eredményességéhez és ízületeink hosszú távú egészségéhez. Lényeges ugyanakkor az is, hogy az operációt követően rendszeresen járjunk kontrollvizsgálatokra, hiszen ez lehetővé teszi a szakorvos számára a gyógyulás folyamatának figyelemmel kísérését – ez pedig nemcsak az esetleges szövődmények korai kiszűrését segítheti, de a felépülés optimalizálásban is kulcsszerepet játszik.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!