Az illetékes minisztériummal tárgyalnak a Szegedi Tudós Akadémia megsegítéséről

Belföld, 2021.04.22

Két és fél éve kezdődtek az egykori Bartók Béla Művelődési Ház épületében a felújítási munkálatok, de tavaly nyáron pénzhiány miatt leálltak.

Szegedi Tudós Akadémia Az épületben a Szegedi Tudós Akadémia kapott helyet, de az érdemi munkát a felújítás leállása miatt nem tudják folytatni.

A Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó programot 2013-2015 között dolgozták ki. Összesen 12 középiskola csatlakozott az orvosbiológiai tudományos képzéshez. A cél az volt, hogy Szent-Györgyi Albert tudományos hagyatékához méltó korszerű laborokon és elméleti képzésen alapuló tehetséggondozás jöjjön létre az ország dél-keleti régiójában. A Nobel-díjas kutatók által támogatott és vezetett középiskolai programból kikerülő legjobb diákok a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi viszonylatban is kiváló mentoraihoz kerülnek, ahol egyetemi éveik alatt is magas
óraszámban végeznek kutatómunkát.

A Szegedi Nemzeti Színházzal szemben álló impozáns épület egyszerre lenne kollégium, oktató központ, és laboratóriumi kutatások helyszíne. A felújításra kapott 1,3 milliárd forint azonban elfogyott, így a kivitelező tavaly júniusban levonult a helyszínről, A beruházás folytatásához még legalább 1 milliárd forintra lenne szükség. Hegyi Péter, a Szegedi Tudós Akadémia programigazgatója egyelőre nem akart nyilatkozni az ügyről, de annyit elárult, hogy jelenleg egyeztetések folynak az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, és ezek végén sajtóközleményt fognak kiadni. A hiányzó pénzt tehát a kormánytól kaphatja meg az akadémiát működtető alapítvány, melyet a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja (MTA SZBK) és Szeged Város Önkormányzata támogatásával hozták létre.
(Webrádió)

Címkék

Szegedi Tudós Akadémia
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!