Az iskolaérettségi kérelmek 90 százaléka támogató

Belföld, 2020.02.19

Több mint 10 ezer kérelem érkezett az Oktatási Hivatalba azoktól a szülőktől, akik azt kérték, gyermekeik, bár már hatévesek, ne kezdjék el az iskolát az ősszel.

A felmentési kérelmek feldolgozása fennakadások nélkül zajlik az Oktatási Hivatalban, a beadványok 90 százaléka indokolt. A korábbi évek gyakorlatához képest az a legfontosabb változás, hogy januártól már nem az óvodapedagógus vagy a Pedagógiai Szakszolgálat dönt az iskolaérettségről, hanem az Oktatási Hivatal, amely a területileg illetékes szakemberek véleményét is kikéri a közigazgatási eljárásban. A köznevelési törvény nyári módosításával hatévesen el kell kezdeni az iskolát, a tankötelezettség abban az évben kezdődik, amelyben a gyermek augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét.

Január 31-ig kérelmezhették a szülők, hogy a tanköteles kort elérő gyerekük további egy évig az óvodában maradhasson. . A gyermek azonban még egy évig az óvodában maradhat, ha nem elég érett az iskolakezdésre. Erről az Oktatási Hivatal, vagy annak javaslatára az illetékes területi Pedagógiai Szakszolgálathoz fordulnak. A gyermeket és a szülőt hívják be egy olyan vizsgálatra, ami alapján eldönthető, hogy megkezdheti-e biztonsággal az iskolát.

Az Oktatási Hivatal arról tájékoztatott, hogy 10 ezer 874 felmentési kérelem érkezett hozzájuk, azoktól a szülőktől, akik úgy ítélték meg, 6 éves gyermekük még nem érett az iskolakezdésre. Az esetek 72 százalékában már született döntés, ezek közül az Oktatási Hivatal 90 százalékban helyt adott a kérelmeknek. 2814 ügyben még szakértői véleményre várnak a családok. Az ügyek lezárására 60 nap áll rendelkezésre, így az iskolai beiratkozásokig minden eljárás befejeződik, a szülők kiértesítése pedig folyamatos. Közleményében az Oktatási Hivatal azt is tudatta, természetesen minden szülő megismerheti a saját gyermekéről készült szakértői véleményt.

Csongrád megyéből 700 kérelem érkezett meg az Oktatási Hivatalba, ebből 430 esetben volt szükség az iskolaérettségi vizsgálat elvégzése. A gyermekek nagy részénél már elvégezték ezt a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálatnál, és úgy tapasztalták, a szülői meglátások megfelelőnek bizonyultak, akik kérték, azok gyermekeinek 98 százaléka óvodában marad még egy évre.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!