Az LMP a napelemek kiszámítható támogatását javasolja

Belföld, 2023.09.16

Az LMP azt várja el, hogy a kormány "fejezze be a kapkodást", és kiszámítható, hosszú távon fenntartható, támogató napelempolitikát vezessen be - mondta Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az ellenzéki politikus felidézte, az LMP megalakulása óta szorgalmazza a fosszilis energia fogyasztásának csökkentését, az energetikai beruházásokat és a megújuló energiára való átállást. A megújuló energiaforrások aránya rendkívül alacsony Magyarországon, az áramfogyasztás 14 százaléka származik zöld forrásból - közölte.

Beszélt arról is, hogy túl nagy az ország kitettsége az import energiának: a földgáz 85 százaléka és a villamosenergia 30 százaléka külföldről érkezik.

"Ha a kormány megfogadta volna a javaslatainkat, akkor most sokkal jobb helyzetben lenne az ország" - jelentette ki.

Bakos Bernadett azt mondta, "a kormány gyakorlatilag betiltotta a szélenergiát és össze-vissza kapkod a napenergia-szabályozások változtatásában is".



Hozzátette: a kormány egy éve napelemstopot vezetett be, aminek "semmi értelme nem volt". A kormány megtiltotta, hogy az új, háztartási méretű napelemek áramot tápláljanak a hálózatba, emiatt leálltak az ilyen beruházások, pedig a hálózat 85 százaléka már akkor is alkalmas lett volna a befogadásra - közölte az LMP-s politikus.

"A kormány azóta bejelentette, hogy jövő januártól feloldja a korlátozást, és az csak 7 százaléknál marad érvényben" - folytatta, megjegyezve: "nehéz azt elképzelni, hogy egyik pillanatban nem alkalmas a hálózat, a másik pillanatban pedig 93 százalékban be tudja fogadni a napelemek termelését".

Bakos Bernadett közölte: az LMP nem várna januárig a napelemstop megszüntetésével. Fontosnak tartják továbbá, hogy a hálózatba betáplált áram elszámolásánál korrekt átvételi árat határozzon meg a kormány annak érdekében, hogy megtérüljenek a beruházások - húzta alá.
(MTI)

Címkék

Bakos Bernadett LMP Lehet Más a Politika
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!