Az LMP elutasítja a Pécsi Tudományegyetem modellváltását

Belföld, 2021.01.18

Az LMP elutasítja a Pécsi Tudományegyetem "erőltetett" modellváltását, amellyel kapcsolatban a párt frakcióvezetője hétfőn úgy fogalmazott: nem fogják tétlenül nézni, hogy az egyetem vagyona és irányítása fideszes káderek által vezetett alapítványhoz kerüljön, ezért a párt online petíciót indít.

A város legfontosabb intézményének nevezte a Pécsi Tudományegyetemet Keresztes László Lóránt online sajtótájékoztatóján. Azt mondta, mind gazdasági, mint kulturális szempontból kiemelkedik az egyetem, de az intézmény a város legfontosabb foglalkoztatója is.

Kifogásolta, hogy a modellváltást - mint mondta - az ígéretek ellenére rohamtempóban, érdemi garanciák nélkül erőlteti át a kormányzat.

Szerinte a szaktárca tényként kezeli a jövőbeli alapítványi működést, az egyetem így csak a nagyobb rossz elkerülése érdekében fog bele a tárgyalásokba, annak ellenére, hogy a modellváltás mindenhol csökkentette az intézmények autonómiáját.

Az intézmények ugyanis nem kapnak garanciát a szenátus jogköreinek megtartására vagy a munkavállalói jogok megőrzésére. A kormányzat ugyanakkor Keresztes László Lóránt szerint "kénye-kedve szerint nevezhet majd ki kádereket fontos vezetői pozícióba".

A politikus közölte: követeli, hogy a kormány adja vissza a Pécsi Tudományegyetemtől tavaly elvett milliárdokat, és biztosítson forrásokat a szerinte megalázóan alacsony bérek rendezésére. A képviselő az egyetem egységének megőrzése mellett is síkra szállt, mondván: a működést veszélyeztetné, ha például az orvosi kart elvennék az intézménytől.

Keresztes László Lóránt kijelentette azt is: elvárja a térség fideszes politikusaitól, hogy tegyék világossá álláspontjukat a kérdésben, különösen Hoppál Pétertől, aki szerinte már sokszor elárulta szavazataival a térséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!