Az MSZP a nyugdíjasok védelmében kezdeményez intézkedéseket

Belföld, 2022.10.01

Az MSZP-nek konkrét javaslatai vannak a nyugdíjasok védelmében, ezért kormányzati intézkedéseket kezdeményez megélhetési feltételeik javítása érdekében - közölte az MSZP társelnöke az idősek világnapján tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.

Kunhalmi Ágnes az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy a nyugdíjas társadalom már karácsony előtt "orra fog bukni", hiszen a növekvő árú élelmiszert, a dráguló gyógyszereket és a rezsit nem fogják tudni kifizetni a nyugdíjukból az idősek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a pártok közül egyedül az MSZP-nek van olyan "komplex, válságálló" javaslata, amely az egész társadalomnak, köztük kiemelten a nyugdíjasoknak segíthet - utalt a párt által kezdeményezett RezsiSTOP-ra.

Közölte: az idősek védelmében pártja a novemberben esedékes 1,8 százalékos "nevetséges" mértékű nyugdíjkorrekció helyett 8-10 százalékos korrekciót javasol, továbbá azt kéri, hogy a 2023 januárjában esedékes nyugdíjemelés mértéke a tervezett 5,2 százalék helyett minimum 15,6 százalék legyen, tekintettel az árrobbanásra és a pénz romlására.

A politikus azt mondta: mindezek mellett a lakossági energia áfáját a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra kell csökkenteni, ami az áram, a gáz, a PB-gáz, a tűzifa, a brikett, a koksz és a palackos PB-gáz esetében azonnal egyötödével csökkentené az árakat - jelentette ki.

Az országgyűlési képviselő azt mondta, az intézkedésekhez szükséges forrás biztosítható a költségvetés számára. Szerinte például "nem normális", hogy az emberek 15 százalékos adót fizetnek, miközben a "nagytőke ennél alacsonyabb kulccsal adózik". Kunhalmi Ágnes szerint emellett "az oligarchákat is be kell vonni az különadóztatásba".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!