Az MSZP a törvényalkotási bizottság elé viszi az akkumulátorgyárakról szóló javaslatát

Belföld, 2023.05.31

Miután az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén leszavazták az MSZP akkumulátorgyárakról szóló határozati javaslatának tárgysorozatba vételét, az ellenzéki frakció a törvényalkotási bizottság elé viszi indítványát.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a fenntartható fejlődés bizottságának szerdai ülése után tartott online sajtótájékoztatóján emlékeztetett: határozati javaslatuk a szélerőművekre vonatkozó szabályozáshoz hasonlóan kikötné, hogy a települések határától számított 12 kilométeren belül csak akkor lehessen akkumulátorgyárat építeni, ha azt a helyi lakosság népszavazáson jóváhagyja.

A javaslatban további feltételként szerepel, hogy a beruházónak és az üzemeltetőnek szigorúan be kell tartania a környezetvédelmi, illetve a munkavédelmi szabályokat. Az indítvány tartalmazza továbbá, hogy 25 aranykoronánál magasabb minőségű termőföldre ne lehessen akkumulátorgyárat építeni.

Nem állunk meg, megyünk a törvényalkotási bizottság elé, mert legalább azt szeretnénk elérni, hogy napirendre tűzze az Országgyűlés ezt a kérdést, és így a parlamentben is lehessen róla vitázni - hangoztatta Tóth Bertalan.

Pollreisz Balázs MSZP-s győri önkormányzati képviselő felháborítónak nevezte, hogy a bizottsági ülésen nem hallgatták meg őt. Ugyanakkor jelezte, biztos abban, hogy a győriek össze fogják gyűjteni a népszavazáshoz szükséges aláírásokat, hogy elmondhassák véleményüket az akkumulátorgyár-építésről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!