Az MSZP a vasút és a HÉV pályahálózatának kritikus állapotára hívta fel a figyelmet

Belföld, 2023.11.15

A vasút és a HÉV pályahálózatának kritikus állapotára hívta fel a figyelmet szerdán az MSZP elnökhelyettese.

Varga László az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, a hálózatok rossz állapotát a kormány is elismerte és bátortalanul, de tett ígéretet azok felújítására.

Felidézte, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter azt mondta, a következő tíz évben újjáépítik a vasúti rendszert, az infrastruktúrát és járműbeszerzés is lesz.

Hozzátette: a pályahálózat felújítására megígért összeg sok szakértő szerint csak a legkritikusabb gócpontok, a lassújelek megszüntetését teszi lehetővé. Ez valóban fontos, de érdemi fejlesztéshez több ezer milliárd forintra lenne szükség - magyarázta.

Az MSZP-s politikus kitért arra is, az elmúlt két évben 130 motorvonat és 115 villanymozdony beszerzésétől is elállt az állam, így nagyon nehéz hinni a tízéves ígéretben.



Varga László szólt arról is, hogy a HÉV-hálózat fejlesztésére is ígéretet tettek, de annak akkor lenne értelme, ha a HÉV-hálózatot integrálni lehetne országos vasúti hálózatba, vagy össze lehetne a HÉV-vonalakat kapcsolni.

Sürgette a HÉV-járművek cseréjét is, mondván a jelenleg használt legtöbb típust az 1960-as években gyártották.

Azt javasolta, ne a reptérvásárlásra költsön a kormány, hanem a vasút és a HÉV fejlesztésére.
(MTI)

Címkék

Varga László MSZP Magyar Szocialista Párt HÉV
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!