Az MSZP az alacsony összegű nyugdíjban részesülők támogatását javasolja

Belföld, 2022.09.15

Az átlagnál alacsonyabb összegű nyugdíjban részesülő nyugdíjasok kiemelt támogatására tett javaslatot csütörtökön az MSZP szociálpolitikusa, aki szerint novemberben 8-10 százalékos nyugdíjkiegészítésre lesz szükség.

Korózs Lajos, a párt korábbi országgyűlési képviselője az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, a szocialista párt országgyűlési határozati javaslatot nyújt be, amelyben kezdeményezik, hogy a 13. havi ellátást és a nyugdíjprémiumot azonos összegben kapják az érintettek a rendelkezésre álló keretből.

Javasolta, hogy az átlagnyugdíjban vagy annál kisebb nyugdíjban részesülő nyugdíjasok a fűtési szezonban speciális rezsitámogatásra szóló utalványban részesüljenek, amelynek értéke legalább a havi tízezer forintot érje el.

Hozzátette: a 2023. január 1. nyugdíjemelést az augusztusi, egyéves inflációnak megfelelő rátával emeljék, azaz ne a költségvetési törvényben elfogadott 5,2 százalékos, hanem 15,6 százalékos nyugdíjemelés legyen.

Korózs Lajos a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésről azt mondta, a nyugdíjasok - annak ellenére, hogy évközben volt egy kiigazítás - valójában hiteleztek a kormánynak.

Az ellenzéki politikus azt javasolta, hogy a novemberi emelésnél az első nyolc hónap tényadatait és a várható infláció alakulását vegyék figyelembe. Ez azt jelenti, hogy novemberben 8-10 százalékos emelés kell, hogy legyen - magyarázta, rámutatva, hogy a "nyugdíjasinfláció" közel 16 százalékos.

Azon véleményét is hangoztatta, hogy Európában a legtöbb kormány segítséget nyújt a polgárainak, a vállalkozásoknak, a magyar kormány ezzel ellentétben elvesz a polgároktól és a vállalkozásoktól, továbbá nyerészkedik rajtuk a magas áfabevételek miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!