Az MSZP és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje is zöldebb Budapestet, jobb közösségi közlekedést szeretne

Belföld, 2019.01.21

(MTI) - Az MSZP és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje is zöldebb Budapest, jobb közösségi közlekedés megteremtését nevezte céljának a baloldali pártok önkormányzati előválasztását megelőző vitán vasárnap.

Mindketten bevonnák a fővárosiakat a fontosabb döntésekbe és határozottabban állnának ki a Budapest érdekeiért a kormánnyal szemben.

Egy XI. kerületi hotel konferenciatermében tartott vitán Horváth Csaba és Karácsony Gergely véleménye egy kérdésben különbözött markánsan: Vitézy Dávidnak, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi vezetőjének megítélésében. Horváth Csaba szerint a volt cégvezető a szerződés aláírójaként felelős a 12 milliárd forintos kárt okozó elektronikus jegyrendszerért. Karácsony Gergely ellenben úgy ítélte meg, hogy Vitézy Dávid a BKK vezetőjeként kiváló munkát végzett.

Az MSZP és a Párbeszéd jelöltje is rögzítette, akármelyikük nyeri az előválasztást és a főpolgármester-választást, támogatni fogják egymást.

Horváth Csaba, aki fővárosi képviselő a vita elején arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kilenc éve indított háborút Budapest ellen, Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester mindenben kiszolgálta, azaz együtt tették tönkre Budapestet.

Elmondta, Budapestnek szabadságra, önállóságra és pénzügyi függetlenségre van szüksége, erről szól programja, a Szabad Budapestet! Most! című dokumentum, amely tartalmazza, hogy a fővárosiak minden tíz befizetett forintjából egynek itt kell maradnia.

Olyan Budapestet szeretne, amely az ittélőket szolgálja, biztonságos, tiszta, rendezett és zöld és ami "mindannyiunk otthona lehet" - közölte.

Rögzítette azt is, nem lesz rajta pártja európai parlamenti listáján.

Karácsony Gergely azt mondta, ő nem beleszületett, hanem beleszeretett Budapestbe. Egy élő, élhető, emberközpontú várost akart építeni saját kerületében és egy ilyen várost szeretne a fővárosból is - közölte a Párbeszéd társelnöke, aki Zugló polgármestere is.

Egy olyan várost szeretne, amely emberközpontú és mindannyiunké, nem a Fideszé, nem az ingatlanbefektetőké és nem az autóké - közölte.

Hozzátette: integrálni szeretné a sokszínű, változást akaró fővárosiakat. "Egy mindenkiért! Mindenki Budapestért!" - adta ki a jelszót.

A kormány és a főváros viszonyát firtató kérdésre Horváth Csaba azt mondta, "a ner-t csak erővel lehet legyőzni". Ezért főpolgármesterként előbb tárgyalna arról, amit el szeretne érni, de ha ez nem vezet eredményre, akkor ki fogják kényszeríteni a fővárosnak kedvező döntést.

Karácsony Gergely szerint Budapestet meg kell védeni saját kormányától, és ha ellenzéki lesz a következő főpolgármester, akkor a kormány nem teheti meg, hogy folytassa a politikáját. Itt az ideje, hogy Budapest a sarkára álljon és ehhez olyan választási kampány kell, amely bevonja a budapestieket - mondta. Közölte, főpolgármesterként minden kérdésben kikérné a budapestiek véleményét.

Ezzel Horváth Csaba is egyetértett, azaz szerinte minden fontos kérdésben társadalmi vita és népszavazás kell. A ner-rel nincs alku - hangsúlyozta, hozzátéve, ha főpolgármester lesz, nem lesz fideszes helyettese.

Karácsony Gergely azon véleményét hangoztatta, hogy ahhoz, hogy 2022-ben megbukjon a kormány, most kell győznie az ellenzéknek, ehhez teljes ellenzéki egység kell. Az egységben ott kell, hogy legyen az MSZP baloldalisága, az LMP zöldprogramja, a Momentum karcossága, a DK elkötelezettsége, a Jobbik nemzeti elkötelezettsége és kell a Párbeszéd, hogy ebből a sokszínű politikai akaratból egy egységet képviseljen - magyarázta.

Horváth Csaba beszélt arról, hogy jelenleg tömeg- és nem közösségi közlekedés működik a városban. A minőséget nevezte a kettő közötti fő különbségnek és közölte, fontos a környezeti terhelés csökkentése, ezért környezetkímélőre kell cserélni a jelenlegi buszokat. Szólt arról is, tervei között szerepel, hogy minden születendő gyermek után ültetnek egy fát, ez évente 15 ezer új fát jelent. Hozzátette: évente 100 ezer négyzetméter parkot építenek, újítanak fel.

Karácsony Gergely a BKK megerősítéséről beszélt és annak lehetőségéről, hogy a cég részt vegyen a regionális közösségi közlekedés szervezésében is. Mivel a közösségi közlekedés nem éri el a város számos pontját, fontos lenne egy pesti fonódó villamoshálózat és legalább meg kellene tervezni a metrók meghosszabbítását - mondta.

Mindketten egyetértettek azzal, hogy a dugódíj bevezetésének feltételei nem adottak.

Karácsony Gergely megerősítette: leállítaná a Liget-projektet, mert az ellentétes budapestiek érdekével, hiszen most is kevés a zöldfelület a fővárosban. Rákosrendezőt ajánlotta a múzeumi negyednek. Horváth Csaba szerint meglévő értékeket nem lehet tönkretenni, ezért a múzeumi negyedet inkább a Nyugati pályaudvarnál kellene megvalósítani.

(Innen az anyag 19-22. bekezdése változatlan, majd a 23. , utolsó bekezdése helyesen:)

A baloldali előválasztás január 28. és február 3. között lesz. Szavazni személyesen, vagy előzetes regisztráció után online módon lehet.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!