Az MSZP igazságosabb nyugdíjrendszert javasol

Belföld, 2023.12.01

Az MSZP igazságosabb, a kirívóan nagy különbségeket csökkentő nyugdíjrendszert javasol.

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke pénteki, online sajtótájékoztatóján úgy értékelt: 2010 után a Fidesz-kormány beavatkozott a nyugdíjrendszerbe és eltorzította azt. Eltörölték az előrehozott öregségi nyugdíjat, a rokkantsági nyugdíjat és megszüntették a szolgálati nyugdíjat - sorolta az ellenzéki politikus.

Kiéleződtek az ellentétek - mondta, példaként említve, hogy idén 70-szeres volt a különbség a legalacsonabb és a legmagasabb nyugdíjjal rendelkezők nyugdíjemelése között.

Az ellenzéki politikus az MSZP Rendszerváltást! című programjának időspolitikával foglalkozó fejezetét ismertetve kijelentette: a mindenkori nettó minimálbér 70 százalékát meg kell kapnia annak, aki a szükséges szolgálati idő után nyugdíjba megy, 400 eurónál pedig senkinek nem lehet kevesebb nyugdíja.

Korózs Lajos feltette a kérdést, miért ne kaphatna 5 évig mindenki azonos összegű nyugdíjat, és javasolta, hogy a 13. havi nyugdíj is legyen azonos összegű.



Elmondta, pártja kormányra kerülve megtartaná a nők 40 év jogosultsági idővel való nyugdíjba vonulását, azzal kiegészítve, hogy az özvegyi nyugdíjra is jogosultak legyenek az igénybe vevők.

Az MSZP szorgalmazza továbbá a töredékévek beszámítását a szolgálati időbe, a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét akár csökkentett összegű nyugdíjjal, a kirívóan nagy különbségek lefaragását a járulékplafon visszaépítésével, valamint a visszatérést a vegyes indexálású nyugdíjhoz - ismertette Korózs Lajos.
(MTI)

Címkék

Magyar Szocialista Párt Korózs Lajos MSZP
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!