Az MSZP "svájci indexálással" emelné a nyugdíjakat

Belföld, 2021.07.17

Az MSZP azt javasolja, hogy ellenzéki győzelem esetén újra úgynevezett svájci indexálás mentén emeljék a nyugdíjakat - jelentette ki az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke szombaton online sajtótájékoztatón.

Korózs Lajos közölte: ez azt jelenti, hogy a jelenlegi inflációkövető nyugdíjemeléssel szemben a vegyes indexálás esetén 50 százalékban az inflációt, 50 százalékban pedig a nettó bérnövekedés mértékét vennék figyelembe az éves nyugdíjemelés kiszámításánál.

Kiemelte, az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében az inflációs növekményt automatikusan minden nyugdíjasnak meg kell kapnia, a bérnövekedésből származó plusz 50 százalékot pedig mindenkinek azonos összegben kell biztosítani.

Az MSZP szerint az öregségi nyugdíj 12 éve változatlan mértékű, "gyalázatosan alacsony" minimumösszegét legalább 70 ezer forintra kell emelni. Az induló nyugdíjaknak pedig el kell érniük a nettó minimálbér legalább 50 százalékát. Ha ez nem éri el a jelenleg 110 ezer forintos megélhetési minimumot, akkor azt szociális juttatásokkal ki kell egészíteni - fűzte hozzá Korózs Lajos.

Azt mondta, ellenzéki győzelem esetén folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését, ám sokkal igazságosabban: a költségvetésből származó, nyugdíjon kívüli juttatás formájában és mindenkinek azonos összegben.

Az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására differenciált nyugdíjkorrekciós programot fognak kidolgozni, és megtartják a "Nők 40 programot" is, azzal kiegészítve, hogy az időközben megözvegyülő érintett az özvegyi nyugdíjra is jogosulttá váljon - közölte az ellenzéki képviselő.

Hozzátette, javasolnák az új kormánynak, hogy sávos támogatási rendszert dolgozzon ki az energiaárakra, a vízre, a gázra és az elektromos energiára, továbbá új támogatási rendszer vonatkozzon a gyógyszerekre és a gyógyászati segédeszközökre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!