Az Oktatói Hálózat szerint az SZTE-nek még nem késő kitáncolni a modellváltásból

Belföld, 2021.04.08

A Szegedi Tudományegyetem „önkéntes jelentkezésének” visszavonását kezdeményezikAz Oktatói Hálózat szegedi tagjai. Közleményükben egyértelművé teszik, hogy a mostbenyújtott törvényjavaslat nem tükrözi az SZTE szenátusa által elfogadott szöveggaranciáit.

OHA
„Az egyetemi modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos legújabb megnyilvánulásaiból és a parlament elé március 31-én éjjel benyújtott törvénytervezet szövegéből világosan látszik, hogy semmi sem kecsegtet megvalósulással azokból a remélt garanciákból, amelyek az egyetemi autonómiával kapcsolatban az SZTE szenátusa által elfogadott szövegben szerepelnek. A folyamat ellenzői és az egyetem maradék autonómiájának védelmezői által megfogalmazott aggályok beigazolódni látszanak. ” - írják az OHA szegedi tagjai közleményükben.

Megkeresésünkre Szirmai Éva, az SZTE JGYPK Művelődéstudományi Intézetének munkatársa ezt azzal egészítette ki, hogy a benyújtott törvényjavaslat eléggé egyértelműen a miniszter által kinevezett kuratórium kezébe ad mindent, az alapítói jogokat és az alapító okirat elkészítését is. A szenátus és a rektor jogosítványai tisztázatlanok, de például a miskolci példából okulva eléggé nyilvánvalóan látszik, hogy mi várható – nyilatkozta a helyi OHA tagja. A borsodi nagyváros egyeteme tavaly augusztus óta működik alapítványi formában, és a tapasztalatok szerint a főként politikai kinevezett kuratóriumi tagok (például Varga Judit igazságügyi miniszter) mindenben a rektor fölött állnak. A rengeteg probléma között az egyik legfontosabb, hogy nagy bérkülönbségek alakultak ki a karok között, és azokon belül is.

A Szegedi Tudományegyetem átalakításra benyújtott törvénytervezet sem ígér túl sok jót Szirmai Éva szerint. Ezért arra szólítják fel az SZTE vezetőit, hogy történelmi felelősségüket végre felismerve, és az egyetemi polgárok nyilvánvaló többsége véleményének figyelembevételével ebben az utolsó utáni pillanatban vonják vissza az intézmény „önkéntes jelentkezését” arra, hogy a modellváltó egyetemek sorába lépjen. Hozzáteszik: „Az OHA szegedi tagjai teljességgel egyetértenek a Stádium 28 kör helyzetértékelésével, és továbbra is elutasítják a modellváltás kapkodó, az információk visszatartására épülő és antidemokratikus lebonyolítását és annak várható végeredményét: a Szegedre költözésének századik évében autonómiáját vesztő és politikai kinevezettek által dirigált egyetemet. ”
(Webrádió)

Címkék

Oktatói Hálózat OHA SZTE Szirmai Éva
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!