Az öntapadós tapéta felragasztása

Belföld, 2021.07.27

Az öntapadós tapétát nem olyan egyszerű felragasztani, cserébe viszont gyönyörű végeredményre számíthatunk.

Tapéta
Most a cikkből az ilyen tapéták felragasztásának lépéseit és trükkjeit lehet megismerni.

Tudnivalók a tapéta felragasztásáról

Az öntapadós darabok felragasztásához nincsen szükség szakemberre, csak figyelemre és precizitásra.  

Milyen felületre lehet felragasztani őket? Igazából bármilyen felületre tapadnak, csak arra kell figyelni, hogy az tiszta legyen és sima. Lehet csempe, festett fal, fémfelület, esetleg fa. Egyedül a fűrészporos tapétára való felragasztás lehet problémás, de azt is meg lehet oldani.
 
A felragasztás első lépése: méretre vágás 

A méretre vágás nem annyira nehéz feladat. A fólia hátoldalán papír van, erre rajzolhatunk. Vonalzóval, ceruzával jelöljük be a méreteket. Ha egy bizonyos formában szeretnénk feltenni a tapétát a falra, azt az alakzatot is most vághatjuk bele.

A fólia hálós felosztása segít abban, hogy megfelelő helyen tudjuk megjelölni a vágás helyét.

A tapéta felragasztása

Az öntapadós tapéta hátoldalán lévő papírt kell leválasztanunk. Először ezt csak egy 10 cm-es darabon tegyük meg. Majd lassan húzzuk le a papírt, és a fóliát belülről kifelé haladva simítsuk el. Ehhez simítókést vagy egy anyagdarabot is használhatunk.

Szerencsére a ragasztó nem azonnal fejti ki a hatását. Ezért van egy kis idő a korrekcióra, ha nem sikerült jól feltenni a tapétát.

A következő lépés: az elsimítás

Mindezek után a felragasztott tapéta elsimítása következik. Fontos, hogy a tapéta ne szakadjon el. Ilyenkor az is számít, hogy jó minőségűt vásároljunk. A tapétaüzlet.org öntapadós tapéta kínálatában megbízható és stílusos darabokra lelhetünk.

A fólia elsimításához használhatunk egy puha szőnyeggel bevont fadarabot, vagy bármi egyenes és szögletes, kemény dolgot csomagoljunk be egy puhább anyagba.

De a legegyszerűbb, ha az üzletekben kapható applikációs szettet vásároljuk meg, amely acélpengés snitzert is tartalmaz, valamint gumis lehúzókészletet.  

A fólia felragasztásakor nagyon ritkán keletkeznek hólyagok, legalábbis ha megfelelő óvatossággal raktuk fel. Van egy trükk, a hátoldalon lévő papírt 15-20 cm-enként kell lehúzni, így megúszhatjuk a hólyagosodást. A kisebb hólyagokat pedig, ha egy-kettő felbukkanna, könnyen ki tudjuk simítani.  

Az áttetsző fóliák esete más. Őket nedves állapotban érdemes felragasztani, ekkor a legkönnyebb ugyanis. Az üvegfelületet be kell nedvesíteni, akár néhány csepp vízzel, majd pedig ráragaszthatjuk a fóliát.  

A tapéta tisztítása

Az öntapadós tapétafóliák bármelyik tisztítószerrel tisztíthatóak. Érdemes persze kevés meleg vizet használni egy kis öblítővel, és nagyon óvatosan tisztítani. Majd egy puha ruhával szárazra dörzsölhetjük.

Sokan a nedves törlőkendőkre esküsznek, ezek valóban kíméletes és hatékony megoldást nyújthatnak egy-egy folt esetében.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!