Barlay Bence és Bobay Beatrix kapta az idei Gelsey-díjakat

Belföld, 2022.12.17

Barlay Bence, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatója és Bobay Beatrix ügyvéd kapta az idei Gelsey-díjakat, az elismeréseket szombaton, a névadó Gelsey Vilmos születésének évfordulóján adták át Szegeden, a Dóm Látogatóközpontban.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter az ünnepségen azt mondta, a köznevelés, közoktatás ezerszáz éve a magyar jövő záloga.

A kormány és nemzet célja, hogy támogassa a kultúrkiválóságot, az egyedülálló, világraszóló teljesítményeket, és ne hagyjon senkit lemaradni - mondta a miniszter.

A politikus kifejtette, Gelsey Vilmos maga testesítette meg azokat az értékeket, melyek elismeréséül a nevét viselő díjat alapították. Mérhetetlen derű áradt belőle, ugyanakkor egyénisége nélkülözte a hiúságot, az irigységet, időt fáradtságot nem kímélve adta át tudását, tapasztalatát, s végtelen jó modor, kedvesség jellemezte.

Gelsey Vilmos épített, bátorított és vigasztalt. A Szeged-Csanádi Egyházmegye és annak Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete által 2014-ben alapított elismerés méltó része emléke megőrzésének - hangsúlyozta a miniszter.

A Gelsey Vilmos-díj a szoborral kitüntetésben olyan személy részesülhet, aki hosszú idő óta példát jelentő módon szolgálja a keresztény értékekre épülő magyar társadalom fejlődését, a gazdaság, a kultúra erősítésével is a keresztény nevelés ügyét.

Barlay Bence az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) szerzett történelem és földrajz, majd német szakos diplomát, s később elvégezte a Pázmány Péter Egyetem vezetőképzőjét is. 17 évig az Albertfalvi Don Bosco Általános Iskolában dolgozott pedagógusként, 2009-től pedig a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tanít, melynek tizenegyedik éve az igazgatója.

Az elmúlt bő három évtized megmutatta, hogy Barlay Bence számára a keresztény nevelés mindvégig hivatás maradt: szaktanárként, osztályfőnökként, munkaközösség-vezetőként, igazgatóként. Mi több, amióta a tanításról nagyobb hangsúly helyeződött a vezetésre, egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy a pedagógusok - akikkel együtt dolgozik, akiket irányít, s akikért éppoly felelősséget érez, mint a diákjaiért - maguk is megmaradjanak a hivatásukban. Egészséges lélekkel, alkotó öntudattal, lelkesedéssel, motivációval, a nehézségekben is egymásra és a közösen megélt hitükre támaszkodva - fogalmazott a díjazottat méltató Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke.

A Gelsey Vilmos-díj a plakettel kitüntetést olyan személynek ítélik oda, aki elkötelezett keresztényként a magyar nemzeti kultúra, az oktatás rendszereiben, azok irányításában ért el kimagasló eredményt.

Az idei díjat Bobay Beatrix vehette át, aki 1984-ben végzett jogászként az ELTE-n. A jogi szakvizsga megszerzését követően Budapesten lett ügyvéd, polgári jogi és családjogi ügyekkel foglalkozik, szakterülete a személyiségvédelem, titokvédelem, valamint az adatvédelem. A kilencvenes évek közepétől oktatási intézmények képviseletét is ellátja. Így az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye által fenntartott oktatási intézmények, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóság, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye által alapított Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság jogi ügyeit is intézi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!