Befejeződött a murgai evangélikus templom felújítása

Belföld, 2024.04.15

Befejeződött a több mint 200 éves murgai evangélikus templom felújítása, a munkát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 78 millió forintos támogatásával végezték el a Tolna vármegyei településen.

Kollár Zsolt evangélikus lelkész a hétfői műszaki átadás után az MTI-nek elmondta: megújították a vízelvezető rendszert, szigetelték az épületet, kijavították a toronysisakot, és vakolással, festéssel együtt helyreállították a homlokzatot. Felújították az orgonát, és a közeljövőben kijavítják a padokat is.

A barokk stílusú templomot, amely ma műemlék, 1792 és 1796 között a környező falvakból érkezett németek építették. A templom karzatát az evangélistákat ábrázoló, eredeti festés díszíti, és szintén korabeli a szószékoltár.

Az 53 lakosú településen három éve nem tartanak rendszeresen evangélikus szertartást, idén nyáron kulturális és közösségi eseményekhez kapcsolódva terveznek istentiszteleteket - mondta a lelkész.

A rekonstrukcióra részben az evangélikus egyház, részben a Tolna Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat pályázott az alapkezelőnél.

Féhr György, az önkormányzat elnöke az MTI-nek felidézte, az 1941-es népszámlálás adatai szerint 680 lakosú községben 630-an vallották magukat német nemzetiségűnek, a második világháborút követő kitelepítés után azonban a murgai evangélikus németek száma a korábbi töredékére csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!