Beneda Attila: a testi lelki szellemi egészség azért is fontos, mert erre épül a család

Belföld, 2023.11.28

A testi, lelki, szellemi egészség mindennek az alapja, és azért is fontos, mert erre épül a család - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családügyekért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.

Beneda Attila a Családbarát Magyarország Központ "Kétkarú munkaerőpiaci kutatás" című felmérésnek eredményeit, valamint a munka-magánélet összehangolásának jó gyakorlatait bemutató tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a kormány családpolitikáját, a családtámogatási rendszert olyan alapokra helyezte, hogy az megfeleljen a családok, a társadalom igényeinek.

A helyettes államtitkár ismertetése szerint kiemelten fontos a családok megbecsülése, ugyanakkor a munkaerőpiacon való részvételük is.

Ezek az intézkedések segítik a családok megerősítését és a munka-magánélet egyensúlyát is - hangsúlyozta, kiemelve, hogy 2010 óta a nők munkanélküliségi rátája egyharmadára csökkent.

A helyettes államtitkár beszédében kiemelten hangsúlyozta a testi, lelki, szellemi egészség fontosságát, amely a kormány családpolitikájának múlt héten bejelentett negyedik pillére.

A kormány a jövőben is minden segítséget megad a családok számára - mondta Beneda Attila.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője köszöntőjében azt emelte ki, hogy 2020-tól kezdődően mind az oktatási intézményeknek, mind a munkahelyeknek alkalmazkodniuk kellett a világjárvány okozta helyzethez, és ennek is lett az eredménye, hogy ma a munkáltatók sokkal rugalmasabban kezelik az olyan, úgynevezett atipikus munkavégzési formákat, mint az otthoni munkavégzés, a részmunkaidő, a rugalmas foglalkoztatás, vagy a helyettesítések rendszere.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet, hogy a kutatásban részt vevők mintegy 80 százaléka szerint az otthoni munkavégzés lassan visszaszorulóban van, miközben háromnegyedük számára nagyon fontos a munka és a magánélet összeegyeztethetőségének lehetősége.

A Kétkarú munkaerőpiaci kutatás szakmai alapon vizsgált eredményeit Mészáros Zoltán kutatásvezető és Héra Gábor szociológus ismertette.

Ebből mások mellett kiderült, hogy reprezentatív kutatásuk is azt bizonyítja, hogy a munkavállalók számára elsődleges a munka-magánélet összehangolása, az atipikus munkavégzési formák száma a világjárvány időszaka óta mintegy háromszorosára nőtt, ezek közül ma elsősorban a részmunkaidős foglalkoztatás a jellemző, az otthoni munkavégzés (Home Office) kevésbé.

Ezekről a foglalkoztatási formákról elsősorban a fővárosban dolgozó megkérdezettek válaszoltak pozitívan, ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy az ipari, illetve mezőgazdasági munkahelyeken ezekre még nem, vagy csak kevésbé van lehetőség - ismertették.

Annus Gábor szakmai igazgató azt emelte ki, hogy a Családbarát Magyarország Központ Védjegy programja keretében már 1100 munkáltató szerezte meg a családbarát munkahely védjegyet, és azon dolgoznak, hogy további területeken is összeegyeztethetővé váljon a munka és a magánélet.

A kormány családpolitikájának, valamint az ehhez kapcsolódó kezdeményezéseknek köszönhetően Magyarországon folyamatosan emelkedik a családbarát munkahelyek száma, ami azt mutatja, hogy a munkáltatók és a foglalkoztatottak részéről is fokozatosan nő az igény a családbarát megoldásokra, tudatosabban használják nemcsak a családbarát intézkedéseket, hanem a jogszabályok által nyújtott munka és magánélet összehangolását támogató lehetőségeket - írták többek között az eseményhez kiadott ismertetőben.

A Családbarát Magyarország Központ Kétkarú munkaerőpiaci kutatásának eredményei a https://csalad.hu/kutatasok linkre kattintva érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!