TV műsor

Benkő: a legfontosabb érték a béke és a biztonság

Belföld, 2019.09.12

A békét és a biztonságot nevezte a legfontosabb, megvédendő értéknek a honvédelmi miniszter csütörtökön Pécsen, a lőfegyverek és különleges katonai gépjárművek bemutatójával színesített honvédelmi napon.

Pécsi honvédelmi nap Benkő Tibor a város főterén, a Széchenyi téren tartott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a világnak mindig van olyan pontja, ahol nincs béke és biztonság. Megjegyezte, hogy a Nyugat-Balkánon ma is több ezer katona jelenléte szükséges a béke fenntartásához, emellett az ukrán-orosz konfliktusban is zajlott hibrid hadviselés a Krím-félsziget elcsatolásakor.

A kibertérben történő műveleteket magában foglaló hibrid hadviselésre utalva a miniszter azt mondta, "mindenkor készen kell állni a haza védelmére, az emberek biztonságát szolgáló ügyek szolgálatára".

Kiemelte: köszönet illeti az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot vállaló embereket, akik ezzel bizonyítják a haza iránti elkötelezettségüket, hűségüket, áldozatkészségüket. Örömét fejezte ki, hogy Baranyában 400 önkéntes teljesít szolgálatot, negyedük pedig a Pécsi Tudományegyetem hallgatója.

Petőfi Sándor szavait idézve Benkő Tibor azt mondta, Isten után legszebb és a legszentebb név a honvéd-nevezet, hiszen "a hon védelmezői akár életüket is hajlandóak a nemzet szabadságáért, függetlenségéért, boldogulásáért feláldozni". Ez az eszme ma is ott van a magyar katonák körében, hiszen esküjükkel vállalják ezt hazájuk, népük boldogulásáért - tette hozzá.

Kijelentette: a Magyar Honvédség elsődleges feladata, hogy megőrizze a békét, függetlenséget és biztonságot, ehhez pedig olyan képességekkel kell rendelkeznie, amelyekkel szembenézhet a 21. század kihívásaival.

A miniszter arra kérte a város főterén összegyűlt embereket, hogy segítsék és támogassák a katonák szolgálatát, mert az "a békéért, a biztonságért van, amelyet meg kell őriznünk".

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester azt emelte ki, hogy a pécsihez hasonló programok arra is jó alkalmat nyújtanak, hogy felhívják a figyelmet: a hon védelme minden magyar polgár kötelessége.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Pécsi honvédelmi nap Pécsi honvédelmi nap Pécsi honvédelmi nap
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!