Bertus Kitti nyert női egypárban az evezősök szegedi válogatóján

Belföld, 2021.03.20

Női egypárban Bertus Kitti bizonyult a legjobbnak Szegeden az evezős válogató első, szombati napján.

Az óbudaiak versenyzője Krémer Esztert (MTK Budapest) és Horváth Kittit (Ferencvárosi EC) utasította maga mögé. A táv első felében még Krémer diktálta a tempót, utána azonban Bertus ritmust váltott. Molnár Dezső szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta: a két favorit, Bertus és Krémer szép küzdelmet vívott egymással.

"Eszter előnye ezer méternél nem jelentett semmit, mert a második ezren Kitti folyamatosan fel tudott rá jönni, és a végén hat másodperccel nyert. Kitti hátránya féltávon így hiába volt két hajó, a végén körülbelül ugyanannyival tudott nyerni, ami meggyőző különbség" - emelte ki a szakember.

Bertus egy évvel ezelőtt még meglepetésre tudta megnyerni a válogatót - korábban már visszavonult, és főállású, napi nyolcórás munka mellett állt ismét edzésbe -, azt követően viszont az ob-n sem talált legyőzőre. Tavaly a pandémia miatt nem rendezték meg az olimpiai kvalifikációs versenyeket, de Bertus mostani győzelmével lehetőséget teremtett magának arra, hogy mégis megmérettesse magát a nemzetközi mezőnyben.

A férfiaknál egypárban mindkét rutinos versenyző, Pétervári-Molnár Bendegúz és Galambos Péter ezúttal is magabiztosan utasította maga mögé hazai kihívóit. Pétervári-Molnár ezzel készülhet az olimpiai kvalifikációs viadalra, míg az olimpiai programban nem szereplő könnyűsúlyú egypárban az Európa-bajnok Galambos Péter számára a kontinensviadalig fő száma élvez elsőbbséget, azt követően viszont csatlakozik a négypárevezős csapat felkészüléséhez, amely május 17-én, a végső kvalifikációs regattán vív meg az olimpiai szereplésért Luzernben.

A férfi kettesek között Szegeden betegség miatt nem indulhatott a válogatott szakmai stábja által kijelölt Juhász Adrián, Simon Béla rutinos egység. A 2016-ban Európa-bajnok és olimpiai kilencedik helyezett, majd 2017-ben kormányos kettesben világbajnok evezősök az Eb-t is kihagyják, viszont készülnek a májusi olimpiai kvalifikációs versenyre.

Könnyűsúlyban a férfi és a női ketteseknél, a nőknél ráadásként egypárban is csak a stopperórával kellett versenyezniük az indulóknak, miután a vízen nem akadt riválisuk.

A szegedi verseny az európai olimpiai kvalifikációs regattára - egypárban és könnyűsúlyú kettesben lehet kvótát szerezni -, valamint az Európa-bajnokságra válogat, amelyeket április 5-7., illetve 9-11. között egyformán az olaszországi Varesében rendeznek. A válogatott egységek az év eleji öthetes törökországi edzőtáborban kivívott elsőségüket erősíthetik meg a zárt kapus, kétnapos szegedi válogató viadalon, az ottani vesztesek viszont az adott számban ezúttal már nem indulhattak. Kivétel a női egypár és kétpár, ott ugyanis Szeged előtt semmilyen döntés nem született. A szövetségi kapitány a vasárnapi verseny után, az időeredmények ismeretében adja le javaslatát az utazó keret összetételére, amit hétfőn az edzőbizottságnak, majd az elnökségnek is jóvá kell hagynia. A szakember nem támogatja, hogy menedzselés céljából utazzanak ki egységek Olaszországba, így a válogató győztesei közül is csak azok indulhatnak, akik elérik a kitűzött szintidőt.


A válogató győztesei:

férfiak:

--------
egypár: Pétervári-Molnár Bendegúz (Budapest EE)
könnyűsúlyú egypár: Galambos Péter (Vác VEC)
kettes: Király Miklós, Király Csaba (Szegedi VE)
könnyűsúlyú kettes: Szabó Bence, Furkó Kálmán (Győri AC, Tisza EE)


nők:

----
egypár: Bertus Kitti (Külker EK Óbuda)
könnyűsúlyú egypár: Fehérvári Eszter (Győri AC)
kettes: Elek Boróka, Galcsó Flóra (Danubius NHE, Ferencvárosi EC)
könnyűsúlyú kettes: Volter Réka Rebeka, Ferencz Panna (Szolnoki SC)


a vasárnapi program:

férfiak:

--------
kétpár, könnyűsúlyú kétpár, négypár, könnyűsúlyú négypár


nők:

----
kétpár, könnyűsúlyú kétpár, négyes
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!