BKK/BKV: csak hibátlan CAF villamosokat vesz át Budapest

Belföld, 2020.07.22

Csak hibátlan CAF villamosokat vesz át Budapest, cél a mielőbbi forgalomba állítás és az uniós források felhasználása - tudatta közös közleményben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV) szerdán.

A BKK és a BKV csak akkor veszi át a 2017-ben és 2018-ban megrendelt 26 új budapesti CAF villamost a gyártótól, ha azok minden műszaki részlete megfelel a szerződésben foglaltaknak.

A CAF villamosok beszerzésére vonatkozó szerződés miatt a BKK nem tehet közzé részletes listát azokról a műszaki hiányosságokról, technikai hibákról, amelyek miatt egyelőre nem veheti át a spanyol gyártótól a szerelvényeket. A járművekkel kapcsolatos problémákról azonban elmondható, hogy azok később csak garanciális úton javíthatók, ami hátráltatná a járművek forgalomba állítását. Az adófizetők pénzéből működő BKK és BKV akkor jár el felelősen, ha a szerződésnek megfelelő járműveket vesz át a gyártótól - írták.

A 26 új CAF villamos beszerzését is tartalmazó uniós finanszírozású "Budapest villamos- és trolibusz járműprojekt" 2021. június 29-éig ad határidőt az új villamosok forgalomba állítására. A hibák kijavítása folyamatban van, jelenlegi ütemezés szerint az uniós források felhasználhatók lesznek. A CAF folyamatosan szállítja Budapestre a megrendelt járműveket, amelyeknek zajlik a tesztelése, próbafutása - közölték.

A BKK 2017-ben és 2018-ban összesen 26 új CAF Urbos villamost rendelt a spanyol gyártótól, miután a már Budapesten közlekedő 47 CAF-ra 2014-ben kötött szállítói szerződés úgynevezett opciós lehetőséget, azaz vételi jogot biztosított 87 további szerelvény megrendelésére. A 26 villamosból eddig 4 hosszú jármű 2019-ben, 1 hosszú és 4 rövid pedig 2020-ban érkezett meg Budapestre.

A BKK bízik abban, hogy a kormány biztosít forrást a fennmaradó 61 villamosra - tudatta közös közleményében a BKK és a BKV.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!