BM: Magyarországon nincs inzulinhiány

Belföld, 2023.06.29

Magyarországon nincs inzulinhiány - közölte a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy Magyarországon 150 ezer beteg 39-féle inzulinkészítményt használ. Négy, humán inzulint tartalmazó olcsóbb termék gyártója bejelentette, hogy nagyobb haszna érdekében ezt a négy gyógyszert kivonja a piacról. Ezt a négy készítményt Magyarországon 14 ezer beteg használja - írták.

Mintegy 30 ezer beteg másik két cég humán inzulint tartalmazó készítményét alkalmazza, amelyekből folyamatos az ellátás, a nagykereskedők megfelelő készlettel rendelkeznek, az ellátás nincs veszélyben - rögzítette a belügyi tárca.

A közlemény szerint a humán inzulint tartalmazó készítmények ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, így a kivonásra kerülő termékeket használó betegek kezelése a másik két cég termékével biztonságosan folytatható.

Az egyes készítmények közötti váltásnál szükség lehet az adagolóeszközök megváltoztatására is - jelezték, hozzátéve, hogy az adagolótollakat szakorvos tudja támogatással felírni, illetve térítésmentesen beszerezhetőek a diabetológiai gondozókban.

"A humán inzulin termékek támogatásának finanszírozása biztosított, a közgyógyellátottak továbbra is ingyenesen jutnak a készítményekhez" - olvasható a közleményben.

Kiemelték: a BM - a Magyar Diabetes Társasággal együttműködve - azon dolgozik, hogy minden érintettnek zökkenőmentes legyen az átállás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!