Bódis László: a magyar felsőoktatásban jó helyen vannak a hallgatók

Belföld, 2023.09.01

A magyar felsőoktatásban jó helyen vannak a hallgatók - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanévnyitó ünnepségén pénteken.

Bódis László arról beszélt, hogy négy évvel ezelőtt hét magyar egyetem volt a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek öt százalékában, mostanra 11-re nőtt a számuk, közben megnégyszereződött a szabadalmak száma is a magyar egyetemeken, valamint majdnem 80 százalékkal nőtt a kiváló nemzetközi tudományos lapokban megjelent publikációk száma.

Idén a magyar felsőoktatásba 106 ezer diákot vettek fel, ez egyharmaddal több, mint tavaly, közülük ötezren pedig a BME-n kezdik meg tanulmányaikat - ismertette a helyettes államtitkár.

Mindezek alapján jó esély van elérni azt a célt, hogy 2030-ra a világ legjobb 100 egyeteme között legyen legalább egy magyar, a legjobb 100 európai között pedig legalább három - emelte ki Bódis László.

A diákoknak azt tanácsolta, hogy vegyenek részt már az egyetemei évek alatt a kutatásban, és ne úgy gondoljanak az egyetemre, mint egy kötelező folyamat részére, amely után kezdődik majd a "nagybetűs élet", hanem kezdjenek el együttműködéseket kialaktani az oktatókkal és a vállalatokkal, amelyeknél a gyakorlatukat töltik.

Stépán Gábor egyetemi professzor, Széchenyi- és Bolyai-díjas gépészmérnök, az Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja azt mondta, hogy a világ egyetemeinek legjobb 3-4 százalékban van a BME, ezért a diákok büszkék lehetnek rá, hogy itt tanulnak, ugyanakkor azt tanácsolta, hogy a munkával szemben legyenek alázatosak.

Fontosnak nevezte, hogy a hallgatók külföldön is szerezzenek tapasztalatot, mert a műszaki szakma "nagyon nemzetközi".

Czigány Tibor rektor elmondta, hogy az elmúlt évben számos sikere volt az egyetemnek, amelyek közül kiemelte, hogy föld körüli pályára állt a műegyetem ötödik műholdja.

A rektor kiemelte az együttműködés fontoságát az egyetemi oktatók, kutatók, ipari és gazdasági szereplők, valamint a hallgatók között nem csak hazai, hanem a nemzetközi térben is.

Czigány Tibor azt hangoztatta, hogy a BME nemzetközi egyetem, minden nyolcadik diákja ugyanis külföldi állampolgár, az intézmény tagja az EELISA egyetemi szövetségnek, amelynek célja, hogy megújítsa és egységesítse az európai mérnökképzést, a hallgatók pedig részt tudnak venni az Erasmus-programban is.

A BME-n a tanárok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a diákok sikeresek legyenek, minél jobb szakemberré váljanak, ezért fontos a megbecsülésük - mondta a rektor.

A rendezvényen elismerésben részesült az egyetem műholdcsapata az ötödik műegyetemi diákműholddal kapcsolatos innovációs eredményéért. (FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!