Bokrétaünnep az esztergomi ferences gimnáziumban

Belföld, 2023.06.06

Bokrétaünnepet tartottak kedden az esztergomi ferences gimnáziumban, ahol csaknem négymilliárd forintos beruházással, a kormány támogatásával új épületszárnnyal és tornacsarnokkal bővül az intézmény.

Bokrétaünnep az esztergomi ferences gimnáziumban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, különleges lelkiség hatja át ezt az iskolát, amely mintegy kilencvenéves működése alatt 400 fiatalt indított el a papi hivatás útján.

Az államtitkár hozzátette, csak Esztergomban 12 nagy egyházi beruházás zajlott, illetve zajlik. Templomok, egyházi iskolák újulnak meg, és olyan turisztikai fejlesztések valósulnak meg, melyekkel az egyház minél szélesebb körben teszi ismertté Esztergomot.

A ferences gimnáziumban a fedett tornacsarnok létrehozásán túl az épületegyüttes iskolai szárnyán hat új tantermet alakítanak ki, a kollégiumi részt közösségi terek létrehozásával bővítik, többek között egy galériás aulával, és felújítják az iskola udvarát, ide sporteszközöket helyeznek - mondta el az MTI-nek Szánthó Gellért, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium igazgatója.

A tornacsarnok középen kettéosztható, így egyidejűleg alkalmas edzésekre, iskolai testnevelésre, szabadidősportokra, illetve bérleményként hasznosítható. A száz ülőhelyes csarnok tetején pihenőparkot alakítanak ki.

Az iskolában négy-, illetve hatosztályos rendszerben 250 diák tanul, és szinte mindenki kollégista. Az intézménybe az ország különböző részeiből érkeznek diákok és jellemzően havonta egyszer utaznak haza, így a gimnázium fejlesztése új szabadidős lehetőségeket nyit meg számukra.

A ferences gimnázium Esztergom belvárosában működik a vele egybeépült kolostorral és a Szent Anna ferences templommal. Az épületegyüttes az ezen a középkori rendház helyén található; a ferencesek 1222-ben telepedtek le Esztergomban.

A gimnázium névadója, Temesvári Pelbárt krakkói tanulmányai befejeztével élete egy részét az esztergomi rendházban töltötte. A szocializmus évei alatt az iskola egyike volt a nyolc egyházi fenntartásban működő gimnáziumnak.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Bokrétaünnep az esztergomi ferences gimnáziumban Bokrétaünnep az esztergomi ferences gimnáziumban Bokrétaünnep az esztergomi ferences gimnáziumban Bokrétaünnep az esztergomi ferences gimnáziumban Bokrétaünnep az esztergomi ferences gimnáziumban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!